Egyre nő a megélhetési bűnözés, ahogy emelkedik az infláció, úgy növekszik a lopások száma is

A romló életkörülmények miatt egyre több a bolti lopás Magyarországon. Az elmúlt évhez képest 22 százalékkal emelkedett a számuk. Budapesten a legrosszabb a helyzet, Csongrád-Csanád megye a hatodik a sorban.
Vass Imre

2022. november 29. 11:22

Egyre nő a megélhetési bűnözés, ahogy emelkedik az infláció, úgy növekszik a lopások száma is

Az év első 10 hónapjában országosan több mint 8 000 lopás történt, ez 22,52 százalékos emelkedés az egy évi adatokhoz képest. 

 

A tolvajok célkeresztjében elsősorban a hiper- és szupermarketek állnak. Azonban az 50 ezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat elsősorban kisboltokban, dohányboltokban, és a benzinkutak shopjában követik el.

 

A kisboltokból 23 százalékkal, a dohányboltokból 45 százalékkal többet loptak már az idén, mint tavaly. 

 

A legrosszabb a helyzet Budapesten, ahol a lopások közel 10 százaléka történt. A sorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest megye következik. Meglepő, de a negyedik helyen Győr-Moson-Sopron megye áll. Csongrád-Csanád megye a hatodik helyre került.

 

Nem meglepő módon az élelmiszerek eltulajdonítása emelkedett a legnagyobb mértékben, ezt a szeszes italok ellopása követi. A hiper- és szupermarkatekből is elsősorban élelmiszereket lopnak, itt közel 25 százalékkal emelkedett az elkövetések száma. Azonban ezekben az üzletekben negyedével emelkedett a műszaki cikkek és ötödével a ruházati cikkek, az illatszerek és a vegyiáruk eltulajdonítása.

 

A tolvajok célkeresztjében az élelmiszerek közül a húsok, a húskészítmények, tej-, és tejtermékek, valamit a kenyerek és péksütemények állnak. Azonban nem ezek állnak a lista élén. Legtöbbször illatszert, pénzt, édességet, ruhaneműt és szeszt loptak.

Címlapon

mutasd mind