Ágyúzzák Harkivet az oroszok, úgy néz ki, valóban ukrán rakétatámadás miatt süllyedhetett el a Moszkva nevű orosz zászlóshajó

Az orosz flotta zászlóshajója a Fekete-tengernél kapott találatokat. Amerikai hírszerzési források megerősítették, nincs okuk kételkedni abban, hogy az ukránok lőtték ki.
Cservenák Zoltán

2022. április 15. 02:19

Ágyúzzák Harkivet az oroszok, úgy néz ki, valóban ukrán rakétatámadás miatt süllyedhetett el a Moszkva nevű orosz zászlóshajó

Két amerikai és nyugati hírszerzést ismerő forrás azt mondta a CNN-nek, hogy hitelesnek tekinthető Ukrajna állítása, miszerint rakétacsapásokkal elsüllyesztette az orosz flotta Moszkva nevű zászlóshajóját. A tisztviselők szerint hihető az oroszok által vitatott ukrán verzió a hajó elsüllyesztéséről.

 

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy hivatalosan független módon megerősítsük, hogy pontosan mi vezetett a hajó elsüllyedéséhez” 

 

– mondta csütörtökön John Kirby, a Pentagon sajtótitkára. Hozzátette: „De nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy cáfoljuk az ukrán oldalt. Minden bizonnyal hihető és lehetséges, hogy ezt egy Neptun rakétával vagy esetleg még többel találták el.”

 

Korábban Odessza kormányzója azt állította, hogy a hajót egy ukrán hajóelhárító rakéta találta el, míg Oroszország azt állítja, hogy a kárt a fedélzeti tűz okozta, ami felrobbantotta a hajó fedélzetén található lőszert.

 

A külső elemzők nagyrészt az események ukrajnai változatát tekintik hitelesebb lehetőségnek, de az amerikai tisztviselők egyelőre nem hajlandók nyilvánosan rakétacsapásnak tulajdonítani a hajó megsemmisülését.

 

Az orosz állami médiában a védelmi minisztérium csütörtökön elismerte: a Moszkva valóban elsüllyedt a Fekete-tengerben.

 

Ágyúzzák Harkivet és térségét

 

Ukrajna második legnagyobb városának, Harkiv több lakónegyedét ágyúzzák az oroszok – közölte Oleh Szinjehubov, az ukrán Harkiv-régió katonai közigazgatásának vezetője csütörtök éjszaka.

 

„Ezek kizárólag békés területek, ahol nincs katonai infrastruktúra. Az ellenség megpróbálja destabilizálni lakosságunkat, valójában olyan csapásokat mér, amelyektől egyedül a civilek szenvednek.”

 

A térség fontos stratégiai pontja Izium irányában található út,  ahonnan az orosz erők a Donbász-régió felé próbálnak előrenyomulni. Az ukránok célja feltartani az oroszokat annak érdekében, hogy ne szállíthassanak könnye felszerelést Luhanszk és Donyeck térségébe.

 

Szinjehubov elmondta, hogy a hatóságok szervezett evakuálást próbálnak végrehajtani Barvinkovából és Lozovából, a Harkiv-régió déli részén fekvő két városból.

 

Segítő civileket gyilkoltak

 

Az ENSZ a civilek biztonságos elvonulását szorgalmazza, miután Mariupolban meggyilkoltak két segélyszervezeti dolgozót és hozzátartozóikat. Az ENSZ humanitárius vezetője csütörtökön arra szólította fel az összes felet, hogy biztosítsák a civilek biztonságos kijutását az ostromlott Mariupol kikötővárosból.

 

Zelenszkij: Németország és Magyarország akadályozzák az orosz energiakivitel embargóját

 

Volodomir Zelenszkij azzal vádolta meg a Németországot és Magyarországot, hogy szándékosan akadályozzák az orosz gázra és olajra vonatkozó uniós  embargót.  

 

„Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy már más idők ezek, ez nem üzleti és pénzkérdés. Ez a túlélés kérdése” 

 

– fogalmazott Zelenszkij a BBC-nek. A gazdasági szakértők úgy számolnak, Oroszország 326 milliárd dollárral (113 ezer 448 milliárd forint, ami nagyjából kétszerese a teljes magyar GDP-nek) számolhat idén az eladott energiahordozók után. Az ukrán vezetés egyre frusztráltabb Németország miatt, mivel Berlin idáig ellenállt az olajeladásokkal kapcsolatos szigorúbb fellépésnek.