Ágya is volt Mikszáth Kálmánnak a Szegedi Napló szerkesztőségében

Mindössze két és fél évet töltött az író Szegeden, de ez az időszak egész művészetére hatással volt. A várost nem véletlenül emlegette fogadott szülőföldjeként.
Szegedi Tükör

2022. március 30. 07:57

Ágya is volt Mikszáth Kálmánnak a
Szegedi Napló szerkesztőségében

– Mikszáth Kálmán 1878 júliusában került Szegedre. A Szegedi Napló augusztus elsejei számában az Ujdonságok rovatban jelenti be érkezését, mint a fővárosi írók egyik legkiválóbb tagjának szegedi munkakezdését – mutatta a Somogyi-könyvtár április végéig látható kiállításán Kukkonka Judit könyvtáros. – Két és fél esztendőt töltött városunkban, és az itteni idő egész művészetére hatással volt.

 

Mikszáth legtöbb idejét a Szegedi Napló szerkesztőségében töltötte, ahol saját ágya is volt, kipihenni a munka fáradalmait. Távozása után később a fekhelyét Gárdonyi Géza örökölte.

 

Hamar kedvelt lett a szegedi társasági életben, szoros barátságot kötött a Zsótér és a Felmayer család tagjaival. Baráti körével kedvenc helye volt az Oskola utcai Arany Oroszlán vendéglő. Ott találkozott rendszeresen Felmayer Jánossal, akitől számos ötletet, információt kapott későbbi műveihez.

 

Mikszáth Kálmán autogramot oszt a szegedi városháza előtt (fotó: a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből)

 

A tárlaton a Zsótér-házról is látható korabeli fotó az árvíz borította Széchenyi téren. Mikszáth az 1879-es nagyárvíz idején is a család házában vendégeskedett. Március 12-én hajnalban az emeleti ablakból figyelte, ahogy az ár elönti a belvárost.

 

„Végtelennek tűnt az idő, amikorra virradni kezdett. De hát minek is virrad? A hajnal nem találta többé Szegedet, csak romjait” – írta a katasztrófa hajnaláról.

 

Ott látni Mikszáthot Ferenc József kíséretében is azon a híres árvízről szóló festményen, amelyet Vágó Pál készített, és Móra-múzeum őriz.

 

Mikszáth-emlékséta

 

1917-ben készült az első film Mikszáth művéből, a Szent Péter esernyőjéből. A Somogyi-könyvtár 1046 dokumentumot őriz az íróról. Ezeket az érdekességeket és még sok mást is megtudhat, aki részt vesz április 8-án, pénteken, délután fél 5-től a könyvtár emléksétáján, amely a Mikszáth-kiállítás megtekintésével kezdődik.

Címlapon

mutasd mind