Aggódik a Kúria miután genderaktivistának nevezte bíráit az Alapjogokért Központ

A Kúria aggodalmát fejezte ki a bírái elleni nyilvános támadások miatt – egy nappal azután, hogy az Alapjogokért Központ genderaktivistának nevezte őket.
Hollósi Zsolt

2023. február 26. 15:44

Aggódik a Kúria miután genderaktivistának nevezte bíráit az Alapjogokért Központ

A 444.hu figyelt fel rá, hogy egy nappal azután, hogy a közpénzmilliárdokkal megfinanszírozott Alapjogokért Központ genderaktivistának nevezte a Kúria bíróit, megjelent egy közlemény, amelyben a Kúria aggodalmát fejezi ki a bírák elleni nyilvános támadások miatt: „A Kúria egyre nagyobb aggodalommal szembesül azzal, hogy [...] mindennapossá váltak a bírái elleni nyilvános támadások. Elfogadhatatlan a bírák személyét érintő minden olyan kritika, amely a bírák kinevezésének törvényességét, függetlenségét vagy pártatlanságát kérdőjelezi meg. [...] Elfogadhatatlan, mert sérti Magyarország alkotmányos működését",írják, majd hozzáteszik, hogy visszautasítanak minden hasonló kijelentést, származzon az külföldről vagy belföldről, közszereplőtől, civil szervezettől, magánszemélytől, bíróságon belülről vagy akár bírósági vezetőtől.

 

A tavalyi parlamenti választásokkal egybekötött „gyermekvédelmi népszavazásra" – amelynek érvénytelenségéről a közmédia nem szívesen számolt be – eredetileg öt kérdést nyújtott be Varga Judit igazságügyi miniszter, és bár mind az ötöt átengedte a Nemzeti Választási Bizottság, a jogorvoslati eljárások során a Kúria megtagadta a kiskorúak nemátalakító műtéteivel kapcsolatos kérdést. Ezért a választók a homoszexualitást és a transzneműséget a pedofíliával összemosó népszavazáson öt helyett végül négy kérdésben mondhatták el a véleményüket.

 

Az Alapjogokért Központ – amelyet az a Szánthó Miklós igazgat, aki egyben a fideszes kötődésű sajtóholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi tagja is – posztja szerint az Alkotmánybíróság megfutamodott a Kúria „genderaktivistát" játszó bírói elől a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás „elmaradt kérdésének” ügyében, amikor érdemi elbírálás helyett tárgytalannak minősítették a vonatkozó indítványt – írja a  444.hu.