Advent idején idén is fénypompában tündököl majd egész Szeged

Pénteken az ünnepi díszkivilágítás felkapcsolásával hivatalosan is megkezdődnek a Szegedi Karácsonyi Hetek. Az idén minden eddiginél több fénydísz ékesíti a város utcáit, tereit. Megérkezett és már díszítik a Klauzál téren a város fenyőfáját, kedden a Dugonics téri fényszarvas is a helyére kerül.
Advent idején idén is fénypompában tündököl majd egész Szeged

A város karácsonyfáját idén is a Klauzál téren csodálhatják meg a szegediek. A 15 méter magas, 45 éves ezüstfenyőt egy Bal fasori lakos ajánlotta fel.

Advent idején minden esztendőben ünnepi fénybe öltözik a város.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei az idén is több hét alatt szerelték fel a karácsonyi díszvilágítást. Az ünnepi ékek felszerelését főként éjszaka végezték, mert a munkákkal sok esetben igazodniuk kellett a villamos és troli felsővezetékek áramtalanításához.

Tavaly óta ismét a nagyon népszerű csavart fényfüzéres dekoráció ékesíti a Tisza Lajos körúti fákat. A Kiss Ernő utcától a Magyar Ede térig, vagyis a Reök-palotáig a körút több mint 50 fáját díszítették fel tavaly új, korszerű kültéri, magas minőségű, nagy fényerejű és hosszú élettartamú LED fényfüzérekkel.

A fákon lévő díszeket nem szerelték le, így az idén csak át kellett vizsgálni azokat – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatójától.

Szegeden az ünnepi időszakban mintegy 18 kilométer hosszúságú fényfüzér világít a fák törzsén és ágain, amelyek működés közben igen látványosan emelik ki a növények alakját.

A Tisza Lajos körút régi világítása sem tűnt el, azokat már tavaly új helyszínekre vitték, többek között a Dóm főbejárata előtti ostorfákra és az Aradi vértanúk terének öreg fáira.

A Belvárosi híd ívén lévő fényfüzérek és az oszlopokra szerelt világítótestek is helyükön maradtak tavaly óta, így ezek az idén is a már megszokott meghitt hangulatot kölcsönzik az erre közlekedőknek.

A több mint 5 méter magas fényszarvas az idén is a megszokott helyszínen, a Dugonics téri szökőkút közepén várja majd az ünnepre készülődőket. Szeged leglátványosabb, 9600 energiatakarékos LED izzóval kivilágított karácsonyi dekorációjával sok ezren szelfizhetnek a következő hetekben.

Az ünnepi fények nemcsak a belvárosban – a Tisza Lajos körúton, a Kárász utcán, a Széchenyi és a Dóm téren, valamint a Kölcsey és Oskola utcán teszik majd meghittebbé a szegediek karácsonyát, hanem Szeged szinte valamennyi városrészét felékesítik az ünnepi napokra. Évek óta hagyományosan Kiskundorozsmán, a Csillag téren, Szőregen, Baktóban, a Gedói Általános Iskolánál, az újszegedi Gregor Iskola előtt, a Bertalan-híd Római körúti lábánál és a Kodály téren is ünnepi dekoráció fogadja az arra sétálókat.

Most először a Rózsa utca Csongrádi sugárút sarkán idén átadott új park, valamint a liget bejáratának fáit is feldíszítették.

A szegedi díszvilágítási rendszer fenntartása és szervízelése, a fel- és a leszerelés közel 15 millió forintba kerül. A villanyszámla ehhez képest már nem jelentős, mivel korábban LED-re cserélték a világítótesteket.

A tervek szerint az ünnepi fényeket január végéig élvezhetik majd a szegediek a borús, téli estéken.

rag

Tovább olvasom