Adtak egy ötöst: betartotta a 2019–2020-as években a jogszabályi előírásokat az LMP és az MSZP pártalapítványa

Ötösre értékelte az Állami Számvevőszék a működést.
Garai Szakács László

2022. április 25. 13:07

Adtak egy ötöst: betartotta a
2019–2020-as években a jogszabályi előírásokat az LMP és az
MSZP pártalapítványa

Az LMP által létrehozott Ökopolisz Alapítvány, valamint az MSZP alapította Táncsics Mihály Alapítvány a 2019–2020-as évekre biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát az állampolgárok felé.

 

A Benedek Mária felügyeleti vezető, valamint Kiss Beatrix hasznosulási és kommunikációs vezető által jegyzett számvevőszéki kommüniké szerint az Ökopolisz Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány ellenőrzésekor a számvevőszéki szakemberek megállapították, hogy a korábbi ellenőrzések alkalmával a gazdálkodás törvényessége, illetve átláthatósága területén feltárt lényeges és visszatérő törvénysértéseket, a szakmai támogatás alapján készített intézkedési terveket megvalósították.

 

Ennek eredményeként a 2019–2020-as években az alapítványok gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a könyvvezetés, a gazdálkodás, a tevékenységükről szóló éves jelentések készítése során betartották a jogszabályi előírásokat – összegzett a számvevőszék.

 

Az ÁSZ honlapján található jelentések szerint az LMP pártalapítványa 2019-ben 212,6 millió forint, a 2020-ban pedig 212,6 millió, azaz az ellenőrzött időszakban összesen 425,2 millió forint költségvetési támogatást kapott. Az MSZP alapítványa 2019-ben 359,3 millió, 2020-ban 359,3 millió forint támogatást kapott, így az ellenőrzött időszakban összesen 718,6 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

 

Az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmet arra, a pártok által létrehozott alapítványok a vonatkozó törvény szerint a politikájuk szellemi bázisaiként működnek. Tudományos és ismeretterjesztő tevékenységük, kutatómunkájuk, oktatási és az állampolgárokat tájékoztató gyakorlatuk, valamint a politika számára készített javaslataik valójában túl is mutatnak azon, minthogy csupán egy adott párt ismertségét, sikerét segítsék elő. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok munkájának eredménye a törvényalkotás és a végrehajtás egészének hatékonyabb, a közjót fokozottabban szolgáló működéséhez is hozzá tud járulni.

 

(MTI)