Áder kitűzte: április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is

„Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek” – írja a köztársasági elnök a parlamenti választások kapcsán.
Kovács M. Norbert

2022. január 11. 16:28

Áder kitűzte: április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

 

„Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása időpontjának kitűzéséről

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke”

 

Legutóbb, 2018-ban április 8-án volt a választás, így most 5 nappal hamarabb voksolhatunk a köztársasági elnök döntése értelmében.

 

Áder hivatala egy másik közleményt is kiadott, ebben az úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazás időpontját tűzte ki, eképpen:

 

Közlemény a népszavazás időpontjának kitűzéséről

Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

 

Az ellenzék is szeretne népszavazást az országgyűlési választással egyidőben, ők „jövővédőnek” nevezték el a népszavazási akciójukat, és Fudan Egyetem magyarországi kampuszának megépítése ellen, illetve az álláskeresési támogatás kiterjesztéséért indítottak népszavazási kezdeményezést. Ők egyelőre még gyűjtik az ezek kiíratásához szükséges támogató aláírásokat.