Abszurdia helyett is a Diótörő jön a Kisszínházban

Akkor az érdeklődés a Szegedi Kortárs Balett Diótörő című táncelőadása iránt, hogy a december 15-re meghirdetett két nagyszínházi előadás mellett a táncjáték újabb két alkalommal a Kisszínházban is látható lesz decemberben.

2018. november 30. 14:17

Abszurdia helyett is a Diótörő jön a Kisszínházban

Közeleg a karácsony, aligha lehetne aktuálisabb előadás a színházban, mint Marika és a Diótörő meseszerű története.

Eredetileg december 15-én, szombatra hirdetett két előadást a táncjátékból a színház, ám akkora volt az érdeklődés, hogy a Diótörő balettelőadása a Kisszínházban is látható lesz december 4-én 19 órai, valamint december 5-én 18 órai kezdettel.

A műsorváltozás miatt a korábban ezekre a napokra meghirdetett Abszurdia előadások elmaradnak.

Az előadás

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban.

Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek.

A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

Karácsony este együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának.

A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát.

Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát, Mária hercegnőt.

A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben, amelynek két főszerepét a Szigyártó Szandra és Czár Gergely táncolják.