A Zsiványok, a Hetrefittyek és a Topogók is három napig az Agórában ropják

A domaszéki Hetrefitty csoport ifjú táncosainak fellépésével pénteken délután háromnapos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál kezdődött a Szent-Györgyi Albert Agórában.
Rafai Gábor

2022. május 21. 11:03

A Zsiványok, a
Hetrefittyek és a Topogók is három napig az Agórában ropják

A harmincadik, jubileumi találkozóra 43 együttes, közel 1200 táncosa jött el az ország szinte minden szeglétől és Szerbiából. Az öt előadáson bemutatott különböző koreográfiákat szakmai zsűri véleményezi, a legjobbnak ítélt tizenöt előadásból gálaműsort rendeznek vasárnap délután a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Harminc évvel ezelőtt az egykori Százszorszép Gyermekház azzal a céllal indította el a Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált, hogy bemutatkozó lehetőséget teremtsen az elsősorban a megyében élő és dolgozó együtteseknek. A fesztivál a három évtized alatt rangos országos eseménnyé vált.

 

A harmincadik fesztivált május 20. és 22. között a Szeged napi eseményekhez kapcsolódóan rendezik meg.

 

 

Péntek délután öt – Csongrád-Csanád megyei együttes – nyitotta a sort. Többek között fellépett a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hetrefitty csoportja, a szentesi Zsiványok csoport, Domaszékről eljöttek a Recefice és a Kákics Gyermekcsoport táncosai és a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes Margaréta csoportja. A pénteki bemutatkozást a domaszéki Topogók zárták.

 

A három nap alatt – a házigazda szegediek mellett – bemutatkoznak még tánccsoportok Gyuláról, Szegvárról, Szekszárdról és Jászberényből, de a szerbiai Topolyáról, Zentagunarasról, Óbecséről és Bácskossuthfalváról is érkeztek együttesek a Szent-Györgyi Albert Agórába.

 

 

A fiatalok által bemutatott koreográfiákat az országos gyermek és ifjúsági néptánc-szakma elismert szakemberei véleményezik: Juhász Zsolt koreográfus, Tiszai Zsuzsanna és Tóth Zoltán néptáncpedagógusok.

 

A bemutatkozó előadásokból a három tagú zsűri választja ki azt a tizenöt produkciót, amelyeket vasárnap délután 5 órától a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő gálán láthat majd a közönség. 

 

A gálaműsorra elővételben a Szent-György Albert Agóra recepcióján válthatók jegyek legkésőbb vasárnap délután 3 óráig.