A vörös divatdiktátor péntektől Szegeden vendégeskedik

Ahogyan eddig Bécsbe lehetett kiállításra járni, most úgy lehet Szegedre – fogalmazott Simonovics Ildikó, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa a pénteken nyíló Rotschild Klára-kiállítás előtt.

2021. június 21. 17:13

Nem véletlenül mondta ezt, mert Budapestről érkezett Szegedre a Sissi-kiállítás, és szintén a fővárosból érkezett a napokban a városba a Rotschild Klára-tárlat anyaga, amely a „vörös divatdiktátorról” szeretne hű képet adni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy péntektől a legizgalmasabb magyarországi kiállítások egyszerre lesznek láthatóak Szegeden.

Mint kiderült, a kiállítás Szegedre érkezésében döntő érdemei voltak a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának, Fogas Ottónak, aki sürgette a Magyar Nemzeti Múzeumot, hogy az ott kiállított anyagot hozzák el Szegedre – mondta el Simonovics Ildikó.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat (fotók: Linczer-Katkó Izabella)

A kiállítás indokoltsága azért nem szorul bővebb magyarázatra, mert az 1934-ben a divatszakmába belépő, ott hihetetlenül gyorsan karriert építő szabónőből szalontulajdonossá váló emberről még mindig keveset tudnak idehaza. Érdemtelenül.

A kiállítás kurátora, Simonics Ildikó a hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: azt nem állítja, hogy Rotschild Klára lett volna minden idők legjobb magyar ruhatervezője, de azt igen, hogy pályafutása negyvenkét évéből negyvenet a csúcson töltött.

Sokat elmond elfogadottságáról, hogy 1938-ban ő készítette az egyiptomi Faruk király esküvőjére az új pár ruháit. A két világháború közötti időszak legnagyobb és legnevezetesebb esküvőjére, a kormányzó fiának, Horthy István és jegyese, Edelsheim-Gyulai Ilona ruhái is az ő kreációi voltak.

A pénteken a Fekete házban nyíló Rotschild Klára-kiállítás párját ritkító lesz:

  • Budapesten a világjárvány miatt csak nagyon rövid ideig volt látogatható és
  • az utóbbi évek gyűjtőmunkájának eredményeként a korábbi három Rotschild Klára-féle ruhával ellentétben már közel harminc került közgyűjteménybe.

Ezek nagy többségét láthatja a közönség Szegeden. A neves ruhatervező soha nem hagyta el hazáját, ezért is jutott neki különös életpálya. A hazai politikai elit 1956 után közvetlenül felfedezte magának a zseniális tervezőt. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy befogadta őt.

Olyan hírességeknek dolgozott, mint Kádár János felesége, Tamáska Mária, aki egyáltalán nem arról volt híres, hogy szeret elegánsan öltözni és viselni tudja a ruhákat – tudtuk meg a tájékoztatón.

Vele ellentétben az egyik legkedvesebb megrendelője Jugoszlávia néhai urának, Josip Broz Titónak a felesége, Jovanka volt, aki festői szépsége miatt a kelet Jackie Kennedyjének tartottak. Kettőjük között baráti viszony szövődött. Mellette olyan magyar hírességeknek dolgozott, mint Honti Hanna, Psota Irén, Váradi Hédi, Halász Judit, Darvas Lili színésznők és a zongoraművész, Fischer Annie.

A pénteken nyíló kiállítás élvezeti értékét nagyban növeli, hogy videók sokaságával hozzák még közelebb az 1976-ban öngyilkosságot elkövető Rotschild Klára alakját, akinek ruháit a CR-monogramból lehetett tévedhetetlenül beazonosítani.

A CR-ről jut eszembe, hogy bizony sokféle értelemben változnak az idők.

B. P.