A világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta a Time magazin Karikó Katalint, Szeged díszpolgárát

Felkerült a Time magazin száz legbefolyásosabb emberének listájára Karikó Katalin biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Szeged díszpolgárának neve 2021 legfontosabb innovátorai között szerepel, mások mellett Elon Muskkal egy csoportban.

2021. szeptember 16. 10:55

A világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta a Time magazin Karikó Katalint, Szeged díszpolgárát

A most tizennyolcadik évében járó lista a világ legbefolyásosabb embereinek hatását, innovációját és eredményeit ismeri el.  – írja a hvg.hu.

Karikó Katalin mellett a világ legnagyobb innovátorai között szerepelnek még Elon Musk kívül olyanok, mint Jensen Huang, a grafikai-processzorgyártó Nvidia vállalat elnök-vezérigazgatója, Mimi Aung a NASA burmai-amerikai mérnöke, Barney Graham amerikai immunológus, vagy Kengo Kuma japán építész.

Karikó munkásságát Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus méltatja cikkében:

„Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járvány legyőzzük és csillapítsuk az egészségügyi fenyegetést.”

Nem Karikó Katalin az egyetlen magyar a 2021-es TIME100 listán: az idei névsorban a CEU Demokrácia Intézet kutatójának, Rédai Dorottyának is szerepel a neve a világ legnagyobb hatású emberei között.

Rédai a Labrisz Leszbikus Egyesület által 2020-ban megjelentetett Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora.

A jobboldali és kormányzati politikusok szélsőségesen negatív reakciói után Magyarországon a könyv nagy sikert aratott, és az az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.

rag