A veszteséges jegybank 250 milliárdot költött impozáns ingatlanokra

Van, amire van pénz.
Kékes Viktória

2022. november 30. 12:15

A veszteséges jegybank 250 milliárdot költött impozáns ingatlanokra

A 24.hu összegyűjtötte, hogy az év első hat hónapjában 200 milliárdos veszteséget termelő jegybank mennyi pénzt költött el az utóbbi években saját, impozáns ingatlanjaira. A lap arra emlékeztet: az MNB négy éve szerzett meg egy vállalkozást, amely aztán MNB-Ingatlan Kft. néven vált egyik legfontosabb leánycégévé.

 

Az új ingatlanszerzemények kezelését végző kft. működtetésére, valamint az ingatlanok fejlesztésére, rekonstrukciójára azóta legalább 240–250 milliárd forint folyt, illetve folyik ki jelenleg is a MNB kasszájából.

1. A székház felújítása: 54 milliárd

A jegybank alapításának közelgő századik évfordulójára hivatkozva felújítják és átalakítják a Szabadság téren található épületet. A MNB maga jelentette be, hogy a 2024-ig tartó rekonstrukcióra 54 milliárd forintot tervezett be. 

 

A székház a felújítás előtt. Fotó: MTI

2. Az MNB-Ingatlan tőkeemelései: 166 milliárd

Az MNB-Ingatlan Kft. kizárólag a jegybanknak dolgozik, az elmúlt években öt ingatlan került hozzá:

 

  • Az első szerzemény az időközben hatalmas költségvetéssel átépített és nemrégiben megnyitott Széll Kálmán téri Postapalota volt, ami 2016-ban került a cég tulajdonába.
Fotó: MTI
  • A Budai Várban, az Úri utcában található régi városháza, 2019 óta van meg.
Fotó: MTI
  • A Krisztina körút 55. alatti volt Telekom-székházat 2020-ban vették meg.
Fotó: MTI
  • A balatonakarattyai MÁV-üdülőből kialakított oktatási és konferenciaközpontot – amelybe már bevezették ugyan a Balaton vizét, de a hivatalos átadás még nem történt meg – az Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. birtokolja, ez a cég 2020-ban került az MNB-Ingatlanhoz.
Forrás: 24.hu
  • Az Úri utcában található régi városháza szomszédságában elhelyezkedő Burg Hotel az Optimum-Omega Ingatlanbefektetési Kft. tulajdona, a céget idén nyáron vette meg az MNB-Ingatlan.
Fotó: Facebook

Üzemeltetési költségek: 20-30 milliárd

Bár még nincs használatban az összes új ingatlan, így is drasztikusan megemelkedtek az MNB-nél a fenntartási és üzemeltetési költségek. 

 

A jegybank első félévről szóló jelentéséből kiolvasható, hogy hat hónap alatt közel 10 milliárd forintot fizettek ki üzemeltetési célokra. Ez az előző év hasonló időszakához képest 154 százalékos növekedés.

 

Biztosra vehető, hogy az időközben elszabadult rezsiárak, valamint a megnyíló újabb ingatlanok miatt a jövőben is dinamikusan emelkednek majd a költségek. A 24.hu becslése szerint a már említett négyéves időszakra vonatkozóan minimum 20–30 milliárd közötti összeggel lehet számolni ezen a költségsoron. Mi pedig kíváncsian várjuk mennyi lesz az MNB vesztesége az év második felében.

 

 

Címlapon

mutasd mind