A vendéglősök inkább benyelik az áfaemelést

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében. A csökkentett áfát tavaly november 14. óta lehetett igénybe venniük az éttermeknek.

2021. július 30. 11:50

A vendéglősök inkább benyelik az áfaemelést

Tavaly, a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a kormány a vendéglátóhelyek bezárása mellett döntött. Akkor több étterem is az ételek kiszállításával próbált életben maradni. Őket azzal segítették, hogy az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében az áfát 5 százalékra csökkentették. Azonban ez a lehetőség csak augusztus 1-jéig él, a következő hónapban már a házhoz szállított ételeket, italokat is újra 27 százalékos áfa terheli majd. Azt még nem lehet tudni, hogy ez mennyiben emeli majd meg az árakat. A vásárlók természetesen azt remélik, hogy semennyire

A pandémia előtti szabályozás szerint a helyben fogyasztott ételt és italt 5 százalékos, míg a házhoz szállítottat 27 százalékos áfa terhelte. Tulajdonképpen ez áll most vissza augusztus elsejével. A Stüszi Vadász étterem azonban alapból benyelte ezt a különbséget, ahogy a tulajdonosa Illés István elmondta, ők soha sem tettek árban különbséget a helyben fogyasztott és a kiszállított ételek között.

De más, általunk megkérdezett étterem sem tervezi, hogy érvényesíti az árakban az áfa emelést, hisz senki sem akar vendégeket veszíteni. Például a Gárden Stég üzletvezetője is azt mondat, nem tervezik az áraik emelését.

Azzal, hogy a korlátozások megszűntek csökkent a házhozszállítás aránya is az éttermeknél, ezért sem tervezik az áfaemelést áthárítani a vendégekre.