A Vedres a tizennegyedik óvoda, ami megújul Szegeden

Eddig tizenhárom óvoda és hét bölcsőde újulhatott meg európai uniós programoknak köszönhetően az elmúlt években Szegeden. A Vedres Utcai Óvoda a tizennegyedik, ahol folytatódik az önkormányzat óvodafejlesztési programja.
Dombai Tünde

2022. december 06. 13:07

A Vedres a tizennegyedik óvoda, ami
megújul Szegeden

– Az intézményt uniós pályázati forrásból és saját erőből összesen 424 millió forintból újítja fel az önkormányzat. A 323 millió forint az uniós támogatáshoz 101 millió forint önerőt ad. A felújítás ideje alatt a gyermekeket a Temesvári körúti óvodába helyezik el – mondta a keddi sajtónyilvános munkaterület-átadáson Binszki József. A várospolitikai alpolgármester hozzátette, az önkormányzati költségvetésben jelentős tételt tesznek ki a közintézmények energiaköltségei. Az átfogó korszerűsítésnek köszönhetően a Vedres Utcai Óvoda modern és energiagazdaságos intézményként működhet tovább. A beruházás eredményeképpen az óvoda energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok alapján akár hatvan százalékkal csökkenhet.

 

 

Mihálik Edvin, az újszegedi körzet önkormányzati képviselője elmondta, a kétszáz férőhelyes épületet 1978-ban adták át a lakótelepi környezetben. Nyolc csoportban nevelkedhetnek az ide járó óvodás gyermekek, jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik az intézmény. A felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés lesz, a belső átrium beépítésével az alapterület is bővülni fog. Az energetikai felújítás során az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém hőszigetelést kap.

Minden külső nyílászárót elbontanak. Az átriumot hőszigetelt üvegtetővel építik be, amely fölé a tető síkjában – a vízelvezetés miatt – átlátszó műanyag lemezfedés kerül. Az elbontott nyílászárók helyére hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építenek be. A foglalkoztató, irodai és kiszolgáló helyiségek nyílászáróin alumínium zsaluzás árnyékolás lesz. A projektarányos akadálymentesítés során a főbejáratánál akadálymentes rámpát építenek és új előtető is készül.

 

Az épületben új elektromos hálózatot építenek ki. A tetőre napelem paneleket telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Az épületen belül összesen 444 régi lámpatestet cserélnek korszerű led-világításra. Modernizálják a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, hatvanhárom fűtőtestet cserélnek le korszerű lapradiátorokra.