A városokat pedig működtetni kell – erről tárgyalt a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal

Konkrét intézkedéscsomagot alkot februárban a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal, amely segítheti  a hazai önkormányzatoknak, hogy megbirkózzanak  az energiaválsággal.
Bod Péter

2023. január 20. 12:30

A városokat pedig működtetni kell – erről tárgyalt a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal

Az Egyensúly Intézet a Magyar Önkormányzatok Szövetségével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével együttműködve decemberben indította el a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal nevű egyeztetéssorozatot.

 

A cél, hogy minél előbb, minél hatékonyabb megoldásokat találjanak mások mellett az olcsóbb önkormányzati energiabeszerzésre és az energiagazdálkodás korszerűsítésére. Mindez szoros összefüggésben áll azzal, hogy az önkormányzatok a korábbi energiaárak sokszorosáért jutnak hozzá a gázhoz és az áramhoz, ezzel kapcsolatos kiadásai rendkívüli mértékben megnövekedtek.

 

A Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal nemrégiben megtartott második ülésén három pontban foglalták össze az előttük álló feladatokat – derül ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől (MÖSZ) megkapott sajtóanyagból. 

 

A következő egy-másfél év legsürgetőbb teendői az energia lehető legolcsóbb beszerzése, az alapvető közszolgáltatások biztosításának megoldása, a települések költségvetésének egyensúlyban tartása, az energiaszegénységben élők védelme – olvasható a rövid távú kihívásokra adott válasz.

 

A hosszú távú kihívások között szerepel, hogy növeljék a települések válságállóságát és versenyképességét. Mellette gyorsítsák fel fenntarthatóságot növelő energetikai, épületkorszerűsítési és közlekedési beruházásokat.

 

Ezeken túlmenően szükséges áttekinteni az önkormányzatok működését, azok energiagazdálkodását, a beruházások tervezését és a forráselosztást meghatározó jogszabályokat – olvasható az anyagban. 

A javaslatcsomagot a résztvevők februárban, a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal harmadik ülésén vitatják meg, hogy ezt követően közös álláspontként terjesszék a döntéshozók elé.