A városháza dísztermében köszöntötték a szegedi kultúra kiválóságait: Borovics Tamás színművész és Fagler Erika zenepedagógus az idei aranygyűrűs

A kulturális élet szegedi kiválóságait köszöntötték pénteken délután a városháza dísztermében. A magyar kultúra napján Binszki József várospolitikai alpolgármester Szeged Kultúrájáért díjakat és Kölcsey-érmeket adott át azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak városunk kulturális, szellemi életének gazdagításához. Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a kulturális élet az elmúlt évtizedek legnehezebb napjait szenvedi el. A koronavírus miatti bezárkózást követően most a kormány elhibázott politikája miatt a téli időszakban országszerte, Szegeden is be kell zárni a kulturális intézményeink többségét.
Rafai Gábor

2023. január 20. 14:38

A városháza
dísztermében köszöntötték a szegedi kultúra kiválóságait: Borovics Tamás
színművész és Fagler Erika zenepedagógus az idei aranygyűrűs

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű „születésére” a Magyar Kultúra Napjával emlékezünk. 

 

A hagyományokhoz híven ezen a napon az idén is kiosztották a Szeged kultúrájáért díjakat. A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a Tisza-parti városnak. 

 

Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

 

Binszki József: Össze kell zárnunk, hogy megvédjük városunk sokszínű, szabad kulturális életét és reményt adjunk a szegedieknek

– Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar kulturális élet az elmúlt évtizedek legnehezebb napjait szenvedi el. A koronavírus miatti bezárkózást követően most a súlyos gazdasági válsággal kell szembenéznünk. A kormány elhibázott politikája miatt rekord mértékű infláció sújtja a szegedi családokat is. A választási ígéretekkel szemben az energiaárakat sem sikerült megvédeni, emiatt a téli időszakban országszerte, Szegeden is be kell zárni a kulturális intézményeink többségét – kezdte köszöntőjét Binszki József.

 

 

Ebben a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetben még fontosabb, hogy összetartsunk: támaszt, segítséget tudjunk nyújtani egymásnak. A nyomasztó, szorongató hétköznapokban megmutassuk a szegedieknek, hogy nincsenek egyedül a bajban. 

 

Ahogy a koronavírus idején is összefogtunk, most is össze kell zárnunk, hogy együtt küzdjük le a nehézségeket, közösen mutassunk kiutat és adjunk reményt a szegedieknek. A szegedi kulturális élet szereplői a koronavírus idején is megmutatták, hogy számíthatunk rájuk. Akkor is sikerült átvészelnünk a bezárásokat, és ez most sem lesz másképp – emlékeztette a megjelenteket az alpolgármester.

 

– Akkor is megvédtük a kulturális életben dolgozók munkahelyeit, most is meg fogjuk. Akkor sem csökkentettük a kultúrára fordított pénz és támogatások összegét és most sem fogjuk. Mert meggyőződésünk, hogy a válságában még fontosabb, hogy megvédjük és megerősítsük Szeged egyedülálló, sokszínű és szabad kulturális életét. Hiszen éppen az adja meg városunk különleges karakterét, máshoz nem hasonlítható hangulatát. Az önök alkotásai, munkája, művészete töltik meg élettel, energiával, színekkel, formákkal és harmóniával szeretett városunk mindennapjait, amiért nem lehetünk elég hálásak – mondta, majd az önkormányzat nevében megköszönte a városért dolgozó művészek, kultúraszervezők, mecénások önzetlen munkáját, Kozma Józseffel, az önkormányzat kulturális, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnökével közösen elismeréseket adott át.

 

Ketten Szeged Kultúrájáért díjat, kilencen Kölcsey-érmet vehettek át

A hagyományokhoz híven az idén is átadták a Szeged kultúrájáért díjakat. A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a Tisza-parti városnak. Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

 

Szeged kultúrájáért díjat vehetett át Borovics Tamás. A színművész huszonöt éve a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, 1997-től számos színműben, operettben, vígjátékban, zenés játékban és musicalben mutatta meg tehetségét a szegedi közönségnek. 

 

A nézők többek között olyan emlékezetes szerepekben láthatták, mint a vándorszínész Szellemfi a Liliomfiból, a Mesél a bécsi erdő Tündérkirálya, vagy Örkény Tótékjának tűzoltója. 

 

Az idei évadban is számos jelentős szerepet bíztak rá: Székely Csaba Mária országában az egyik főszerepet, Garai Miklós nádort alakítja, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színművében pedig Almádyt, az idősödő színész figuráját formálja meg sikerrel.

 

Vidéki színészként is rendszeresen hívják országos játékfilmekbe, televíziós produkciókba, sorozatokba.

 

Ugyancsak Szeged kultúrájáért díjjal ismerték el Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítójának kultúraszervező munkáját, aki  mintegy hat évtizedes szolgálja elkötelezetten a zenei nevelés ügyét Szegeden. 

 

Szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként jelentős mértékben gazdagította a város kulturális életét. Erdős Jánossal szoros együttműködésben negyedszázad alatt felvirágoztatták a városi gyakorló iskolában a kodályi nevelési elveken nyugvó ének-zenei tagozatos képzést. 

 

Kórusaikkal Európa számos országába juttatták el a szegedi kóruskultúra jó hírét, szakmódszertani és ismeretterjesztő írásai énektanár-generációk szemléletét alakították. 

 

Kölcsey-érmet vetett át

  • Réti Attila magánénekes
  • Goldman Júlia (írói nevén: J. Goldenlane) író
  • Czene Zoltán Marcell színész, rendező, dramaturg, ügyelő
  • Balogh Sándor szobrászművész
  • Kollár József népművelő
  • Csizmadia Edit helyismereti könyvtáros
  • Frauhammer Krisztina néprajzkutató
  • Tasnádi Gáborné nyugdíjas pedagógus, idegenvezető, múzeumi önkéntes
  • Hajduné Gabnai Klára a Hammido Művészeti Iskola alapítója és vezetője

Címlapon

mutasd mind