A válság miatt tömegesen szabadulnak meg kutyáiktól a magyarok

A menhelyek telítettsége országosan 400 százalék. Az állateledelek árának emelkedése miatt az örökbefogadási kedv is jelentősen lecsökkent. Nagy probléma, hogy nem alakult ki a felelősségteljes állattartás kultúrája hazánkban, a magyarok többsége még mindig tárgyaknak tekinti az állatokat.
Kékes Viktória

2022. október 13. 09:28

A válság miatt tömegesen szabadulnak meg kutyáiktól a magyarok

Az elmúlt három hónapban tömegesen dobják ki állataikat az emberek a rosszabbodó anyagi és élethelyzetre hivatkozva. A menhelyek telítettsége országosan 400 százalék – erről beszélt a Népszavának Illés-Tóth Anna, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete megválasztott elnöke.

 

Hasonló tapasztalatai vannak a csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnökének, Domonkos Tamásnak is:

 

„A közelmúltban megnégyszereződött a segítségkérések száma. Rengetegen azt mondják, anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyát”.

 

Bodrogi Jolán, a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az állattartásnak nem alakult ki megfelelő kultúrája hazánkban, az állatokat tárgyaknak tekintjük, az állatvédelmi törvényeknek pedig sok hasznuk nincs. 

 

Egy biztos: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 

 

az állateledelekért is sokkal többet kell fizetni, a tavaly decemberi átlagárhoz képest 130–135 százalékkal. 

 

Amellett, hogy a nehéz anyagi körülmények miatt sokan úgy döntenek, lemondanak kedvenceikről, az örökbefogadási kedv is erőteljesen lecsökkent. A „megmaradt” potenciális gazdák pedig még a sokat látott állatvédőket is meglepik: az emberek nem szívesen visznek haza például fekete színű kutyát; költözéskor pedig gond nélkül hátrahagyják őket.

 

Címlapon

mutasd mind