A valóság megint megcáfolta Orbán Viktort

A miniszterelnök szerint megőrizték a nyugdíjak értékét, de ez nem igaz, ugyanis a számok egészen mást mutatnak. Orbán Viktor kormányzása alatt eddig öt olyan év volt, amikor az átlagos vagy a nyugdíjas infláció magasabb volt, mint az éves nyugdíjemelés összesen. Az idei lehet a hatodik ilyen év.
Vass Imre

2022. december 30. 20:35

A valóság megint megcáfolta Orbán Viktort

Orbán Viktor 12 éves kormányzása alatt a jövő januári nyugdíjemelés lesz a legmagasabb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy jól járnak jövőre a nyugdíjasok, mivel a nyugdíjemelés inflációkövető. A jelentős emelés is éppen abból adódik, hogy az infláció brutálisan elszabadult, és az előrejelzések szerint még jövőre is kiemelkedően magas lesz.

 

Az éves infláció 2022-ben is minden bizonnyal magasabb lesz, mint a nyugdíjemelés, mivel már a január-novemberi nyugdíjas infláció, ami 14,1 százalék, is nagyobb, mint az összesen 14 százalékos éves nyugdíjemelés. Ráadásul az infláció emelkedése még nem állt meg.

 

A nyugdíjasok szervezetei ezzel kapcsolatban azt sérelmezik, hogy miért nincs még egy korrekció az év végi inflációs adat alapján, ha kevesebb volt a nyugdíjemelés, mint az infláció – írja a 24.hu.

 

Ráadásul az alapvető élelmiszerek árának elképesztő emelkedése még nehezebb helyzetbe hozhatta az alacsony nyugdíjból élőket, mert fogyasztói kosarukban az átlagnál jóval nagyobb a novemberre átlagosan már majdnem 44 százalékkal dráguló élelmiszerek súlya. Az érdekvédők szerint épp ezért kellene a nyugdíjemelésen felül külön segíteni a kisnyugdíjasokat.