A választási törvény újabb módosításával tovább nehezíti az ellenzék dolgát a Fidesz

Ismét belenyúl a választási törvénybe az Orbán-kormány, amivel az ellenzék szerint szűkíteni akarja mozgásterüket. Időközi választás helyett a választási lista fog dönteni, a kompenzációs lista állításának feltételein pedig szigorítanak. A módosításról villámgyorsan, már jövő kedden szavazhat a parlament. Egy választási szakértő szerint ez alkotmányellenes.
Vass Imre

2023. május 19. 17:44

A választási törvény újabb
módosításával tovább nehezíti az ellenzék dolgát a Fidesz

Több ponton is módosítaná a kormány a választójogi szabályokat az önkormányzati választások előtt. Az egyik jelentős változtatás, hogy a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell indítania egy pártnak, ahhoz, hogy kompenzációs listát állíthasson. A kormány 2020-ban változtatta meg az arányokat az országgyűlési választásoknál, most pedig ugyanezt a logikát alkalmazva módosít a jövő évi önkormányzati választásokra. 

 

László Róbert, Political Capital választási szakértője szerint a választási törvény ilyen módosításával a Fidesz az ellenzék összefogását szeretné megnehezíteni. Elmondta, eddig a választókerületek egyik részében az egyik ellenzéki párt, a másikban padig a másik indított jelölteket és így is tudtak kompenzációs listát állítani. A változtatás szerint erre csak akkor lesz lehetőségük, ha a választókerületek egy részében egymás ellen indulnak. Ez pedig kiélezheti a feszültséget az ellenzéki pártok között

 

A másik tervezett változtatás, hogy a voksolást megelőző egy évben nem lehetne időközi választást tartani, a megüresedett önkormányzati posztot az a párt tölthetné be, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. László Róbert szerint ez felvet alapjogi aggályokat, hiszen a választási rendszert nem így találták ki. Azonban ezt a módosítást, ahogy már sok más esetben, az Alkotmánybíróság nem fogja megakadályozni – tette hozzá. 

 

A választási szakértő azt is elmondta, számára rejtélyes a választási törvény módosításának indoka, hisz az időközi választások jelentős többségét megnyerte a Fidesz és nem valószínű, hogy lennének olyan mérések, amelyek a következő hónapokban jelentős pártszimpátia változást jeleznének. A szakértő azt valószínűsíti, hogy „a kormánypártnak nincs kedve, nincs energiája tét nélküli időközi választásokkal bíbelődni” és inkább már a jövő évi választásokra akar koncentrálni. 

 

Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő szerint a Fidesz most is saját politikai céljainak megfelelően változtat egy hatályos törvényen. „A Fidesz választások előtt rendszeresen belenyúl a jogszabályokba, és ez semmiképpen sem tekinthető demokratikusnak. Ráadásul semmilyen konzultáció nem előzte meg a javaslat megszületését, az ellenzéki pártokat ebből is kihagyta a kormány” – mondta a politikus

 

Hozzátette, az ellenzéki összefogást már az is megnehezítette, hogy a kormány együtt rendezi meg az Európa Parlamenti és az önkormányzati választásokat, hisz az előbbi az ellenzéki pártok külön-külön indulnak, azonban a helyhatóságin össze szeretnének fogni. Azonban ezt nehéz lesz kommunikálni az emberek felé. 

 

Azonban, szerint más lehetőség nem lesz, mint az együttműködés, együtt kell dolgozniuk az ellenzéki erőknek. „Szegeden ez egy tiszta helyzet, eddig is Botka László polgármester mögött álltak az ellenzéki pártok” – tette hozzá az EP képviselő.

 

A módosítást nagyon gyorsan szeretné elfogadtatni a kormány, hisz a tervek szerint már jövő kedden szavaz róla a parlament, és a kihirdetését követő nyolcadik napon hatályba is lépne. A Fidesz azzal is nehéz helyzetbe hozza az ellenzéket, hogy összemossa az EP-voksolást a helyhatóságival. Mindkettő jövő év június 9-én lesz.