A vadaspark két medvehölgye, Mici és Ursula szerint jön is a tél, meg nem is – a meteorológusok szerint inkább nem

Óvodások versekkel és dalokkal hívogatták csütörtökön délelőtt a Szegedi Vadaspark két medvéjét, Micit és Ursulát, akik a közel fél órás medvecsalogatót követően végül úgy döntöttek, kibújnak téli odújukból, hogy megbizonyosodjanak arról, látják-e az árnyékukat. Látták, de nem fordultak vissza, a szemük helyett most inkább a gyomrukra hagyatkoztak és nekiláttak falatozni a nekik odakészített finomságokból. Úgy tűnik, már a medvékben sem lehet bízni.
Rafai Gábor

2023. február 02. 15:10

A vadaspark két medvehölgye, Mici és
Ursula szerint jön is a tél, meg nem is – a meteorológusok szerint inkább
nem

A Szegedi Vadasparkban nyolc éve gondoznak két barna medvét. Azóta hagyomány, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án medvelest szerveznek, idén nem csak a helyszínen, de az állatkert Facebook oldalán is nyomon követhették az eseményt az érdeklődők.

 

– Fontos feladata van ma a medvéknek, meg kell állapítaniuk, milyen lesz az időjárás. A népi megfigyelés szerint, ha meglátja a medve az árnyékát, akkor visszabújik az odújában, mert azt gondolja, hosszú lesz még a tél – mondta Endrédi Lajos, a vadaspark gyűjtemény részlegének vezetője.

 

A barna medvék valójában nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. 

 

Ebben az általunk téli álomnak hívott időszakban a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Ez embernél végzetes lenne, a medvék szíve viszont alkalmazkodott ehhez a kevésbé aktív periódushoz – a grizzlyk például 5-6 hónapot is el tudnak tölteni ilyen állapotban. 

 

 

Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni a tápanyagszükségletét, amely így a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével, és a kisszámú, rendelkezésre álló téli eleséggel – elsősorban állati fehérjével – télire elég. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

 

A gondozók szerint a Szegedi Vadaspark két nyugdíjas korú öreg hölgye, Mici és Ursula ugyan télen sem éhezik, mégis szívesebben töltik a téli időszakot benti helyükön. 

 

Csütörtökön délelőtt végül mégis kimásztak szép lassan a kifutóba, ahol zsemle, lekváros kenyér, alma, körte, mandarin, sőt szőlő és hal is várta a két tetemes méretű mackót, akik cseppet sem ijedtek meg saját árnyékuktól. Mit sem törődve a napsütéssel és az őket csodáló apróságok tömegével, nekiálltak falatozni.

 

Megnéztük az idokep.hu harminc napos előrejelzését, ahol nyomát sem találtuk az igazi, kemény télnek: az elkövetkezendő egy hónapban napközben még tíz-tizenkét fokra is számíthatnunk, kicsit erősebb éjszakai fagyot is csak a jövő hét közepére jósolnak, de csak rövid ideig.

 

 

A medvék előrejelzése a tavaszra ezek szerint pontosan olyan megbízható, mint a vicc béli idiánoké a télre:

 

Közeledik a tél, az indiánok elmennek fát vágni az erdőre. Már egy hete vágják a fát, amikor beküldik az egyik fiút a városba.

– Milyen hideg lesz a télen, serif?

– Nagyon hideg lesz, vágjátok a fát.

 

Visszamegy a fiú, még egy hétig vágják a fát, megint elküldik a fiút.
– Milyen hideg lesz a télen, serif?

– Borzasztó hideg lesz, sok fát vágjatok.

Még egy hétig vágják a fát, megint elküldik a fiút.

– Milyen hideg lesz a télen, serif?

– Iszonyatos hideg lesz, az indiánok már három hete vágják a fát.

Vélemények

mutasd mind