A tűzifarendelet visszavonását kéri Orbán Viktortól a Települési Önkormányzatok Szövetsége

Féltik az erdőket, az élővilágot, és a klímaváltozással szembeni védekezést.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 11. 21:26

A tűzifarendelet visszavonását kéri Orbán Viktortól a Települési Önkormányzatok Szövetsége

Orbán Viktornak címzett nyílt levelet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Az ország legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége a levélben a tűzifarendelet visszavonását kezdeményezi.  

 

Szerintük a rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot, és akár „évtizedekkel is hátráltathatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.”

 

Bízunk abban, hogy a kormány a rendelet alkalmazásának negatív hatásait mérlegelve felülvizsgálja korábbi döntését, ezzel is biztosítva a fenntarthatóságot, a környezeti értékeke megóvását, valamint gyermekeink, unokáink, a jövő nemzedékének egészséges környezethez való jogát

 

– írják a levélben, amit teljes egészében itt lehet elolvasni.

 

Aggódik az MTA is

A Magyar Tudományos Akadémia szerdán adott ki kritikus közleményt az erdőirtásos kormányrendeletről. Azt írták,  

 

„a rendelet alapján veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszú-távú fenntarthatósága Ez nem csak az erdei élővilágot és a biodiverzitást veszélyezteti, hanem az erdők klíma-, víz- és talajvédelmi funkcióját és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodó képességét is csökkenti. A megnövekedett tűzifa igényt elsősorban a nem védett területen található, alacsonyabb természetességű (átmeneti erdők, kultúrerdők és faültetvények) intenzívebb használatával kéne biztosítani”.

 

Magyarán az Akadémia szakértői szerint sem jó ötlet a tarvágás, és azt is írják, hogy a szaporodási időszakra eső tavaszi, kora nyári fakitermelések jelentős kárt okozhatnak a költő madárállományban és egyéb életközösségekben. Sőt, szerintük  a vágásos üzemmód intenzívebb használata során kialakított földmunkával járó közelítőnyom-hálózat (feltáróút-hálózat) fejlesztése talajvédelmi, vízvédelmi és élővilágvédelmi szempontból is káros.

 

Rossz az idei fa fűtőértéke

Az idei fából többet kell eltüzelni, mivel nagyon magas a nedvességtartalma. A nedves fával fűtés emellett a környezetet is szennyezi: kátrány is lecsapódhat a kéményekben, ami tüzet okozhat. A kormány mindezek ellenére arra utasította az állami erdőgazdaságokat, hogy folytassák a kitermelést. Az LMP Alkotmánybíróságon támadja meg az erről szóló rendeletet.

 

Rengeteg fa kellene

A legjelentősebb magyarországi kazánforgalmazók szerint nyolc hónapos határidővel tudnak megfelelő teljesítményű vegyestüzelésű kazánt szállítani a megrendelőknek. Raktáron ilyenek nincsenek, különösen nem nagyteljesítményűek. A fa mázsája már most 8-9000 forint, az iskolák fafűtésre való átállítási terve több sebből vérzik.

 

Egy átlagos méretű, 5000 négyzetméteres iskola kifűtéséhez szinte biztos, hogy legalább 1200 mázsa fa, ez 120 tonnányit jelent. Ha a téli szünetet nem is számoljuk, a nagy belső terek és egyéb hatásfokrontó tényezők miatt nem lennénk meglepve, ha akár 150–180 tonnára is szükség lenne iskolánként.

 

Ha 50 iskolával számolunk, iskolánként 5000 négyzetméterrel, akkor 250 ezer négyzetméternyi épületet kellene fűteni legalább. Ha csak lakásként kezelnénk az iskolákat, akkor egy gyors számítással 6000 tonna (60 ezer mázsa) fa jönne ki, de ebben az esetben nem vennénk figyelembe, hogy az aulák, a folyosók, a tornatermek, az öltözők, az ebédlők fűtése nem olyan, mint egy lakáshoz leginkább hasonlítható tanterem vagy tanári szoba kifűtése.

 

Magyarán, egy Szeged méretű városban szinte biztos, hogy nem lenne elég a 6000 tonna fa, lehet, hogy 10 ezer tonna is kellene egy fűtési szezonra.