A tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól márciusban

Orbán, Szijjártó és a fideszes propagandagépezet valószínűleg nem mondtak igazat.
Kovács M. Norbert

2022. június 11. 13:05

A tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól márciusban

Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól, számolta ki a Népszava a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján.

 

A magyar gáztarifa kiszámításánál az oroszok mindig a Ttf holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát veszik irányadónak. Ez alapján, míg márciusban, a Népszava számításai szerint, az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért, addig januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

 

Márciusban a Ttf, nem függetlenül az Ukrajna ellen nemrég indított orosz támadástól, minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb. Ezek a kilengések arra vezethetők vissza a lap szerint, hogy az oroszok hosszú távú szerződéseik részeként rendszeresen „kiegyenlítik” a tőzsdei árat.

 

A Népszava megállapítása szerint

 

„Azok a politikusi nyilatkozatok, miszerint az orosz árunk a tőzsdei töredékére rúgna – amit Vlagyimir Putyin hangoztatott Orbán Viktor februári, moszkvai »békemissziója« során – vagy hogy a tavaly októbertől újrakötött, hosszú távú szerződésünk »biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását« – amit Orbán Viktor, Szijjártó Péter mellett a teljes kormány-, illetve Fidesz-KDNP-propagandagépezet rendszeresen hangoztat – a tények tükrében minden alapot nélkülöző, valótlan állítások.”

Címlapon

mutasd mind