A Toros Pálinkafesztiválon idén is a röviditaloké a főszerep, de most először lesz graffitiverseny is

Nyolcvanféle pálinkát kóstolhatnak azok, akik vasárnap estig kilátogatnak a tizenkettedik Toros Pálinkafesztiválra, ahol idén viszonylag kevesebb füstölt és toros árut kínáló pavilont találtunk. A Dóm téren a pálinka mellett különleges söröket és ritka borokat is lehet kóstolni.  A négynapos fesztivál leglátványosabb része idén is a szombati böllérverseny lesz, ahol konyhát nyit Botka László polgármester is.
Rafai Gábor

2023. március 23. 18:52

A Toros Pálinkafesztiválon idén is
a röviditaloké a főszerep, de most először lesz graffitiverseny is

A Magyar Pálinkalovagrend felvonulásával hivatalosan megnyílt csütörtökön délután a tizenkettedik Szegedi Toros Pálinkafesztivál.

 

Piros László, a 2004-ben alakult Magyar Pálinkalovagrend örökös nagymestere megnyitóbeszédében többek között arról beszélt, azért alapították meg a lovagrendet, hogy a vasúti restiből a pálinkát kihozzák a polgári szalonok asztalára. 

 

– Történelmi tény, hogy a célunk valóra is vált. Ma már bárhol büszkén ki lehet kinyitni egy pálinkásüveget. Most Szegeden is érett gyümölcs illata lengi át a Dóm teret, nem pedig egy kertítésszaggató szag, ami miatt annak idején felléptünk, mert nem az a nemzet itala – mondta.

 

A téren kiállító pálinkaházak ennek tanúbizonyságát is adják. Több mint nyolcvanféle gyümölcspárlatot kóstolhatnak a fesztivál látogatói. Találkoztunk vadalma, vadkörte, kökény és som pálinkával is. Többségükből két centilitert 500 és 800 forint között mérnek.

 

 

A pálinkák mellett barátságban megférnek a sörök és borok is, előbbiből gesztenyés, epres és ribizlis fajtákat is láttunk. Van lángos 800 forintért, mindenféle sültek és kolbász tíz dekánként 1100-ért.

 

Az idei fesztivál újdonsága, hogy összecsapnak a szegedi graffitisok is, hogy kiderüljön, ki a legjobb falfilkász.

 

Már állnak a paravánok a Somogyi-könyvtár üvegpalotája előtt, pénteken délután kezdődik a graffitiverseny, ahová hét, nagyrészt szegedi alkotó jelentkezését fogadták el a szervezők.

 

 

Az idei pálinkaünnep leglátványosabb része most is a böllérverseny lesz szombaton délelőtt. 

 

A hagyományokhoz híven idén is megnyílik a Polgármester Konyhája, ahol Botka László és segítői ötszáz hurkával és ötszáz kolbásszal készülünk arra, hogy szombaton 11 órától megvendégeljék a szegedieket.

 

Újjáéled vasárnap délelőtt a káposztafőző verseny is, amely során a versenyző csapatok előveszik a féltve őrzött töltöttkáposzta receptjeiket, hogy elnyerjék a zsűri elismerését. 

 

Napközben kézműves foglalkozásokkal és rendőrségi bemutatóval is várják majd a szegedieket.