A Top10-be is bekerült a Reök-palota tavalyi kiállítása: neves galériák tárlatait előzték meg Nagy Gábor alkotásai

A tavalyi év tíz legjobb kiállítása közé sorban a harmadiknak választotta be egy szaklap, a kulter.hu a Reök-palota Nagy Gábor tárlatát. A szegedi olyan neves tárlatokat előzött meg, mint a MODEM Vera Molnar, vagy a Várfok Galéria jubileumi kiállítása.

2021. január 07. 10:58

A Top10-be is bekerült a Reök-palota tavalyi kiállítása: neves galériák tárlatait előzték meg Nagy Gábor alkotásai

Idén a koronavírus-járvány miatt a szokottnál is nehezebb átfogó képet adni az év hazai kiállításairól, mert a korlátozások miatt számos galéria bezárt, remek tárlatok maradtak el vagy váltak hirtelen, egyik napról a másikra látogathatatlanná – írja a toplitát összeállító kulter.hu.

Voltak ugyan kísérletek az online térbe költöztetésre, ahhoz, hogy ezek esztétikai hatása megközelítse a bejárás nyújtotta élményt, még óriási fejlődésre lesz szükség a virtuális valóságok terén.

Ennek ellenére is akadt miből válogatni 2020-ban.

Tavaly a legjobb kiállítások sorát első helyen a budapesti Capa Központ Urbán Tamás fotókiállítás nyitja, ezt követi a debreceni MODEM-ben novemberben nyílt Kicsiny Balázs tárlat, majd harmadik helyen a szegedi REÖK Nagy Gábor életmű-kiállítása.

A szegedi kiállítóhoz egy korábbi tárlata, a Virgilius Moldovan román származású kortárs szobrászművész óriási méretű alkotásait bemutató kiállítással két éve egyszer már bekerült a hazai TOP10-be.

(fotó: Szabó Luca)

Most a tavaly október 10-én nyílt Nagy Gábor életmű-kiállítással került fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

A tárlaton a Munkácsy-díjas festőművész háromszázötven műalkotását mutatták be a kiállítóház két szintjén. Az Átkelés az elmúlt évek egyik legátfogóbb kiállítása volt.

Nagy Gábor, a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakja, életművét olajfestményei és grafikái mellett míves faszobrok sokasága is jelzi, amelyekből szintén több tucatot is láthattak a szegedi kiállítás látogatói.

Nagy Gábor munkái már korábban is ismertek voltak a szegedi közönség előtt, hiszen állandó résztvevője a nyári tárlatoknak, a táblaképfestészeti biennáléknak, valamint a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, utóbbin munkáit már Tornyai-plakettel is elismerték.

A kiállítóház két szintjén megrendezett tárlat igyekezett átfogó képet nyújtani a művész minden korszakáról, a bemutatott alkotások között éppúgy szerepeltek az 1960-as évek második feléből származó munkák, mint tavaly készült festmények.

Nagy Gábor pályája kezdetén az egyén létbevetettségének viszonyait vizsgálta, majd a nyolcvanas évektől egyre erősebb vágy hajtotta a háromdimenziós ábrázolás felé.

Sok művében foglalkozik az ember és a táj kapcsolatával, az utóbbi évek motívumai között pedig megjelent a bárány, mint jelkép, amely a tisztaságot, az őszinteséget, a szeretetet és az áldozatvállalást fejezi ki művészi eszközökkel.

Top10 képzőművészeti kiállítás (2020)

  • 1. Urbán Tamás: Felesleges Pillangó, Capa Központ, Budapest, 2020. március 5.–augusztus 23. Kurátor: Virágvölgyi István
  • 2. Kicsiny Balázs: Időhúzás, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen, 2020. november 14.–2021. április 11. Kurátor: Bódi Kinga
  • 3. Nagy Gábor: Átkelés, Reök-palota, Szeged, 2020. október 10.–2021. január 3. Kurátor: Nátyi Róbert
  • 4. Lighthouse: ON / fénytárlat, Csokonai Színház, Debrecen, 2020. augusztus 18–23.
  • 5. Rendkívüli művek, rendkívüli időkben, Várfok Galéria, Budapest, 2020. június 25.–július 25.
  • 6. Vera Molnar: Machine Imaginaire, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen, 2020. július 18. – október 4. Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs
  • 7. Derkó 2020, Műcsarnok, Budapest, 2020. február 21.–április 19. Kurátor: Fazakas Réka
  • 8. Nemes Anna: Nyitott testek, Várfok Project Room, Budapest, 2019. december 12.–2020. február 8.
  • 9. Biró Dávid: Do You Accept Cookies?, Trapéz Galéria, Budapest, 2020. június 9.–szeptember 18.
  • 10. Varga Tamás: Időszámításom szerint, b24 Galéria, Debrecen, 2020. január 31.–március 7.

rag