A többség, köztük még a fideszesek közel fele is támogatja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást

Az ellenzékiek jelentős többsége, de még a fideszesek közül is sokan egyetértenek azzal, hogy az uniós pénzek folyósítását az országok számára jogállamisági követelményekhez, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz kössék.
Vass Imre

2022. július 29. 19:30

A többség, köztük még a fideszesek közel fele is támogatja
az Európai Ügyészséghez való csatlakozást

A Publicus Intézet reprezentatív, 1004 fős, telefonos és online végzett felmérése szerint – amelyet a Népszava megbízásából készítettek – a kormánypárti szavazók több mint harmada (37 százalék) egyetért azzal, hogy az uniós pénzek folyósításának feltétele legyen a jogállamisági követelmények betartása. Nem meglepő módon az ellenzékiek túlnyomó többsége, közel 90 százaléka is egyetért ezzel.

 

Négyből három megkérdezett szerint Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, és az elképzelést csupán a felmérésben résztvevők 15 százaléka utasítja el. A kormánypártiak körében is többen vannak azok, akik a csatlakozás mellett vannak, mint azok, akik nem kérnek az Európai Ügyészségből. A Publicus felmérése szerint a fideszesek 43 százaléka pártolja az ötletet, és csak a 39 százalékuk utasítja el, míg 18 százalék nem foglalt állást az ügyben.

 

Forrás: Népszava/Telex