A Tisza szeretetére, a víz tiszteletére tanították a táborozó diákokat az Agórában

Nyúlgátat is építhetett, vizet szivattyúzhatott és homok zsákolhatott az Agóra udvari szökőkútjában kedden az önkormányzati napközis tábor kétszázharminc diákja. Megtapasztalhatták, hogyan öntötte volna el két embernyi magasságig az ár a várost 1970-ben, ha nem védték volna meg Szegedet a tomboló Tiszától. A vizes környezetvédelmi nap résztvevőinek figyelmét arra is felhívták a szakemberek, hogy tisztelni, szeretni és vigyázni kell a folyót, a vizeinket.
Rafai Gábor

2022. augusztus 02. 15:30

A Tisza
szeretetére, a víz tiszteletére tanították a táborozó diákokat az Agórában

– Energiatakarékossági okokból nem üzemeltetjük most az udvari szökőkutunkat, de szerettünk volna hasznos funkciót adni neki. Így jött az ötlet, mutattassuk be a segítségével, hogyan kell védekezni az árvíz ellen. Ezért egy, az árvízvédelemmel kapcsolatos, interaktív kiállítóteret hoztunk létre az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen. A bemutató köré pedig egy vizes környezetvédelmi napot is szerveztünk – mondta Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója, majd hozzátette, a jövőben szeretnék tovább bővíteni ezt a kezdeményezést és vizes játszótérré alakítani az udvar egy részét.

 

– Örömmel fogadtuk a felkérést, hogy részt vegyünk ezen a környezetvédelmi napon itt, az Agórában. Fontosnak tartjuk, hogy a Tisza mellet élő fiatalok minél jobban megismerjék a folyót, halljanak a vizeink védelméről, a szegedi árvizek történetéről és a védekezésről – mondta Kozák Péter. 

 

Az Ativizig igazgatója úgy tapasztalja, a mai fiatalok nagyon is fogékonyak a környezetvédelmi kérdésekre, és Tisza-parti lakosok lévén kiemelten fontos, hogy minél fiatalabb korban elkezdődjön náluk a szemléletformálás, a természet értékeinek megóvására, megbecsülésére nevelés.

 

A rendezvény egyik érdekessége, hogy az udvar falán feltüntették azokat a vízállásokat, amelyek egy-egy árvíz során komolyan elönthették volna a várost: az 1970-es például két embernyi magasságban öntötte volna el az Agóra udvarát és persze egész Szegedet is.

 

 

– Fontos, hogy vigyázzunk a Tiszára, hogy ne legye teli szeméttel – mondta Labbancz Levente, a tábor egyik résztvevője arra a kérdésre, mit tanult a táborban. 

 

Verik Szófia pedig arról mesélt, otthon is igyekeznek vigyázni a környezetükre, ezért a szemetet szelektíven gyűjtik és egy-egy kirándulás során sem dobják el.

 

Az Ativizig két standja mellett másik négy állomást is kialakítottak az udvaron, ahol az Agóra munkatársai vizes kísérletekkel, vízhez kapcsolódó játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és könyves lapozgatóval várták a táborozókat. 

 

A rendezvény végén egy filmet is megnézhettek a diákok a Tisza szennyezéséről. 

 

 

Címlapon

mutasd mind