A társadalomnak össze kell zárnia a szélsőségesek ellen

Stop masírozás! Békés kiállás a Dugonics téren címmel hirdette meg demonstrációját több civil szervezet, tiltakozásul a Nemzeti Légió Szegeden zajló rendezvénye ellen. A megmozdulásra több ismert roma emberi jogi aktivista, és ellenzéki politikus érkezett a városba.

2019. június 01. 18:06

A szitáló esőben mintegy 150 ember gyűlt össze szombat délután a Dugonics téren, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete előtt. Tradicionális roma zene szólt a téren addig, amíg le nem csillapodott az eső annyira, hogy el lehetett kezdeni a rendezvényt. A demonstráció szervezője Balogh Lajos „Paci” a szeged.hu kérdésére elmondta, mindenképpen jelezni akarták a szélsőségesek felé, hogy a magyarok többségét felháborítja a Mi Hazánk Mozgalom tevékenysége, a gyűlölet mesterséges felszítása, ezért örül annak, hogy a rossz idő ellenére eljöttek a szimpatizánsok, roma aktivisták, ellenzéki politikusok.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját a Dugonics téri eseményekről!

Amíg a szónoklatokra vártunk, megkérdeztünk néhány embert a téren, mit szólnak a Toroczkai László nevével fémjelzett mozgalom akciójához. A legtöbben döbbenetüknek adtak hangot, és hangsúlyozták, szerintük provokáció, hogy épp egy baloldali vezetésű városban masíroznak a Nemzeti Légió tagjai. Szeged közössége nem kér a gyűlölködésből, a kirekesztés minden formáját a leghatározottabban visszautasítjuk – mondta egyikük. Egy kutyával érkező hölgy ehhez hozzátette: Szeged befogadó, szolidáris és összetartó közössége minden egyes tagjáért felelősséget vállal, nyilván ez zavarja Toroczkait.

Időközben megérkeztek a fővárosból a szónokok is. A tömegben elvegyülő Szél Bernadettől azt kérdeztük, miért tartja fontosnak, hogy felszólaljon az eseményen.

– Senkit sem lehet megkülönböztetni származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy éppen szexuális irányultsága miatt – mondta az országgyűlési képviselő. – A Fidesz kötelessége lenne, hogy megfékezze az ilyen szélsőséges csoportokat, ehelyett pénzzel támogatja a Mi Hazánk Mozgalmat. A roma társadalom már rengeteg megpróbáltatást elszenvedett, és kötelességünk kiállni honfitársainkért.

A rendezvényen felszólalt Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja is, akit néhány napja választottak be az Európai Parlamentbe. Azt mondta, pártja mindenütt ott van, ahol embereket megkülönböztetnek származásuk, politikai nézeteik, vallásuk vagy nemi identitásuk miatt. Ezért örömmel jött a városba, amelyről tudja, hogy kiáll minden polgár szabadságjogáért, és nem hagyja, hogy bárki fenyegetve érezze magát Szegeden. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a társadalom összezárjon a szélsőségesek ellen.

A demonstráción beszélt Szabó Józsefné, aki roma referens egy fővárosi kerületi önkormányzatban. Elmondta, egyszerre érzi magát magyarnak és romának, és senkinek nincs joga bármelyik identitását megkérdőjelezni. Hangsúlyozta, az épp tíz éve betiltott Magyar Gárda és a most masírozó Nemzeti Légió egy és ugyanaz, arra használják tagjait felelőtlen politikusok, hogy magyar állampolgárokat félemlítsenek meg, és végzetesen megosszák a magyar társadalmat. A demonstráció részvevői végül élő láncot alkottak, és Bródy János egy betiltott szövegét mondták el együtt.

Mi történt a Rerrich Béla téren? Rövid összefoglalónkat itt találja!