A tarra vágott erdő közepén virító lombsétány közelében újabbakat is talált Hadházy Ákos

Az egymás hegyén-hátán levő nyírségi lombsétányokra fideszes politikusok pályáztak, az egyikük alaposan nekiment a kutakodó Hadházy Ákosnak. Tíz évvel ezelőtt, amikor Makón is átadott egy lombsétányt a szocialista polgármester, akkor a helyi Fidesz, madárlesnek, hülyeségnek nevezte.
Szlavkovits Rita

2023. március 26. 11:05

A tarra vágott erdő közepén virító lombsétány közelében újabbakat is talált Hadházy Ákos

Szürreális látvány lehetett az a lombkorona sétány, amelyet Hadházy Ákos fedezett fel a héten Nyírmártonfalva mellett, egy tarra vágott erdő közepén. A politikust újabb meglepetés érte, amikor ettől a műremektől alig tizenöt kilométerre, újabb két lombkorona sétányt talált, ahogy a politikus fogalmazott, ezeket legalább kisebb erdő veszi körül, még ha az kicsi, és Hadházy szerint satnya is. A lombkorona sétányokról azRTL Klub forgatott. Találtunk még hármat ebben a térségben az előbbieken kívül, de egyébként Makón tíz éve működik hasonló, igaz, most éppen felújítják.

 

A lombkorona sétány szürreális látványa még a korrupciós ügyek feltárását szívügyének tartó Hadházy Ákos képviselőt is meglephette (fotók: Facebook) 

 

A Vidékfejlesztési Programban 2017-19-ben tizenhat pályázatott adtak be erdészeti ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékeinek növelésére. A projekt összefoglalókból, mivel ilyet nem tettek közzé, nem is derül ki, hogy a pályázók mire is nyújtották be az igényeiket, csak a címből lehet találgatni. Ezek szerint Nagykanizsán, Ugodon egy-egy lombkorona sétány épülhet, míg Nyíradonyban kettő, Nyíracsádon egy és Nyírmártonfalván is kettő. Tehát azon a körön belül, ahol a korrupció feltárásán munkálkodó politikus „járőrözött”, még újabb kettőre is pályáztak, ők magánszemélyek ugyan, de az építmény sűrűségének ésszerűtlensége nekik is feltűnhetett volna.

 

A Hadházy által pellengérre állított beruházások azért verték ki a biztosítékot, mert mindháromra politikusok pályáztak, a tarra vágott erdő közepén felépített sétányra a nyírmártonfalvai polgármester, az egyik nyíradonyira Tasó László, parlamenti képviselő, a másik, szintén nyíradonyi lombkorona sétányra pedig Tasi Sándor a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke. 

 

Közel kétszázhatvan millió forint uniós pénzt kóstál a három erdei építmény, igaz, a pályázati portál adatai szerint még egyetlen fillért sem fizettek ki ezekre a beruházásokra, pedig azoknak elvileg el kellett már készülniük, a támogatásokról pedig már másfél évvel ezelőtt megszületett a döntés.

 

 

A fideszes Tasó László úgy kiakadt Hadházy Ákosra, hogy azzal fenyegetőzik, kezdeményezni fogja a Büntető Törvénykönyv szigorítását.

 

Valószínűleg ez is bosszanthatta Tasó Lászlót, amikor a közösségi oldalán kirohant Hadházy ellen azzal, hogy manipulál, és rágalmaz a képviselő, és hogy a pályázatban nem volt lehetőség előleg lehívására, a lombkorona sétányt hitelből, egyetlen fillér közpénz nélkül valósította meg, és az közmegelégedésre már tavaly március óta látogatható.  A pályázati portál adatai szerint ez igaz lehet, de akkor felvetődik, hogy miért nem kapták meg az erre elkülönített keretből az elnyert támogatást, hiszen a kiírás még az előző ciklus forrásainak terhére történt. Tasó azt is írja a posztjában, hogy megállná a helyét, hogy beperelje Hadházyt, de nem teszi, mert tudja, hogy a vége úgy is az lenne, hogy a közszereplőnek mindezt tűrnie kell. Ezért a politikus kezdeményezni fogja a Büntető Törvénykönyv szigorítását.

 

Kell még pár év, mire lombok is nőnek a sétányhoz

 

Azért az furcsa, hogy a 16 pályázatból hetet Hajdú-Biharban, ebből ötöt Nyíradony, Nyíracsád és Nyírmártonfalva 15 kilométeres körzetében nyertek, még ha egyelőre nem is kapták meg a támogatást. Egyébként tíz évvel ezelőtt Makó városa pályázott és nyert is a Maros partján levő lombkorona sétányra. Nyilván a folyópart miatt, de itt a sétányt vasbeton oszlopokra építették, 191 méter hosszú, és egy 18 méter magas tornyot is építettek, amelyből egy negyvenméteres csúszdán le is lehet csúszni. Ezt egy magyar-román közös uniós pályázaton nyert uniós forrásból építették, a 223 millió forint támogatást az önkormányzat 58 millióval egészítette ki, a mai napig egy önkormányzati cég üzemelteti. Eleinte ingyenes volt a látogatása, ma már csak a makóiak mehetnek be ingyen, elég borsos árat elkérnek a vendégektől. Nyilván romlik az állaga is az építménynek, egyre szigorúbb előírásokat kell betartania a látogatóknak, az élményelemek egy része nem használható. 

 

Pontosabban szólva, december óta zárva van a park, felújítást végeznek, hamarosan nyitnak, ahogy ígérik. A makói lombkorona sétányt tíz évvel ezelőtt a város szocialista polgármestere, Buzás Péter adta át. A Vastagbőr blog cikkeszerint a beruházást a helyi Fideszesek madárlesnek, hülyeségnek, és pénzkidobásnak nevezték.