Ingyen átnézték a szegediek bringáit a tarjáni közlekedésbiztonsági napon

A biztonságos kerékpárhasználat fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet hétfő délután Tarjánban. A Budapesti körút és a József Attila sugárút kereszteződésében található kerékpáros szervizponton többi között ingyenes műszaki átvizsgálással várták a bringásokat. Szabó Sándor országgyűlési képviselő is biciklivel érkezett.
Rafai Gábor

2022. március 21. 18:34

Ingyen átnézték a szegediek bringáit a tarjáni közlekedésbiztonsági
napon

– Magam is aktív kerékpáros vagyok, már a Balatont és Velencei tavat is körbetekertem. Szegeden ma minden ötödik városlakó kerékpárral jár munkába vagy iskolába, ezt annak is köszönhetjük, hogy az önkormányzat az elmúlt években nagyszabású kerékpárúthálózat fejlesztésbe fogott. Vasárnap adtuk át a Szegedet Bordánnyal összekötő kerékpárút még hiányzó több mint három és fél kilométeres szakaszát. Az a célunk, hogy a néhány év múlva Szeged legyen a legzöldebb és legélhetőbb város, ehhez pedig nagyban hozzátartozik, hogy aki csak teheti és amikor csak teheti, szálljon ki az autóból és üljön biciklire, ezzel is óvja Szeged levegőjét 

 

– mondta Szabó Sándor országgyűlési képviselő.

 

 

A közlekedésbiztonsági napon szakemberek kérésre ingyenesen átvizsgálták a jelentkezők kerékpárjait, többek között ellenőrizték a fékek, a váltó állapotát, a világítást, ha kellett, a kisebb hibákat meg is javították. 

 

– Sok idős ember is biciklivel jár ma már. Én is elkerültem a hetvenet, volt egy gerincműtétem és gyalog elég nehezen tudok járni, ezért kerékpárral közlekedek. Jó lehetőség, hogy átvizsgálják a biciklinket, így nyugodtabban el merek indulni ezután 

 

– mondta Varga Lászlóné, aki a Retek utcából kerekezett el a József Attila sugárút végére.

 

 

A rendezvényt szervező Szeged Város Közösségéért Közalapítvány egy európai uniós pályázat segítségével igyekszik megismertetni a kerékpározókkal a biztonságos közlekedés legfontosabb szabályait, feltételeit.

 

– Ez már a harmadik alkalom, hogy ilyen kerékpáros napot hirdetünk – mondta Tóth Károly, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. 

 

– Azt szeretnénk, ha még népszerűbb lenne Szegeden a biciklis közlekedés. Fontos, hogy ezt biztonságosan tehessük, ehhez szeretnénk most hozzájárulni azzal, hogy aki eljön, annak átvizsgáljuk a kerékpárját.

 

Az alapítvány elnöke hozzá tette, napi fél óra kerékpározással – munkába menet és hazafelé – amellett, hogy kielégíthetjük szervezetünk szükséges mozgásigényét, még a Földünkért is sokat tehetünk, hiszen jelentősen csökkentjük vele a károsanyag-kibocsátást.