A tápai gyékény Európába megy

Milanóba és Bécsbe is eljutottak a Tápén szőtt gyékények. De nem a hagyományos szatyrok, kalapon, szőnyegek, mert ezeket olasz és francia dizájnerek tervezték át. A tápaiak bíznak benne, hogy hagyományuknak lesz piaca Európában.
Márok Tamás

2022. augusztus 01. 18:30

A tápai gyékény Európába megy

A Tápéi Gyékényből szőtt Egyesület fő feladata a hagyományőrzés. Ennek keretében kezdtek közösen gondolkodni külföldi tervezőkkel, hogy miképpen lehet ezt az anyagot és technikát bemutatni Európa más országaiban.

 

Szécsényi Rózsa, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a tápai gyékényesek őrzik a hagyományt, a gyékényszövés technikáját. Hozzátette, mindenki nagyon nyitott volt, hogy részt vegyen ebben az Európai Uniós projektben, amely három éve kezdődött és együtt dolgozhattak francia és olasz tervezőkkel.

 

Egyikük széket és tálcát álmodott meg gyékényborítással, de az is előfordult, hogy egy eredetileg használati tárgynak készült termékből kiállítási tárgyat hoztak létre, amelyet eredeti funkciójára már alig lehet csak használni.

 

Eperjesi Józsefné, a Gyékényből Szőtt Egyesület elnökhelyettese elmondta az volt az elképzelés, hogy úgy csináljanak meg termékeket, hogy az emberek lássák az előállítás folyamatát, a lépéseit, mert azt igazán senki sem tudja elképzelni.

 

A kiállítási gyékénytárgyak eddig Bécsben és Milánóban szerepeltek kiállításokon. A dizájnerek terveit az egyesület szabadon fölhasználhatja. A tagok abban bíznak, hogy ezáltal egyre többen megismerik munkájukat és termékeit, valamint hogy több fiatal