A táncosnők festőjének élete elevenedik meg a mozivásznon

Edgar Degas francia festőművészről és szobrászról rajzol átfogó portrét az Exhibition on screen sorozat legújabb filmje, amelyet a Belvárosi Moziban vetítenek vasárnap délután 4 órától. A Degas – A tökéletesség nyomában című dokumentumfilm a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum kiállításán keresztül hozza közel a posztimpresszionista Degas alkotásait, emellett megmutatja azt is, hogyan kereste mindenben a tökéletességet.
Rafai Gábor

2023. március 30. 09:19

A táncosnők festőjének
élete elevenedik meg a mozivásznon

David Bickerstaff filmje a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumból indul, ahol Nagy-Britannia legnagyobb Degas-gyűjteményét őrzik, majd egészen a párizsi utcákig vezet, hogy megmutathassa, hogyan élt, hová járt, kikkel találkozott és azt is, kiket festett le a művész.

 

A film lehetővé teszi, hogy ritkán látott műveket is közelről láthasson a néző, miközben megmutatja, hogyan kereste Degas mindenben a tökéletességet: hogyan kísérletezett a különböző technikákkal, és mit tanult elődeitől. 

 

Degas-t valósággal frusztrálta a tökéletlenség, megszállottan ragaszkodott a saját maga által állított mércéhez, miközben látása folyamatosan romlott. Szinte az egész életét a műteremben töltötte, alkotásai tanulmányok, feljegyzések nyomán, később a műteremben, az emlékezés alapján készültek. 

 

Minden egyes portréja páratlan, különösen azok, amelyeket a párizsi opera balerináiról készített. Degas-t hihetetlenül vonzotta ez a világ. De lóversenyeket, történelmi témákat is megfestett. Az 1880-as évek végén pedig női aktokat készített, amelyek közül az egyik legismertebb a Fésülködő nő című alkotás. 

 

A dokumentumfilmben megszólaló szakértők többször hangsúlyozzák, hogy Degas nem impresszionista művész volt, magát mindig függetlennek vallotta, aki életet utolsó éveiben – szinte teljesen vakon – is dolgozott, nem engedett magához igazán közel senkit.

 

 

Soha nem volt teljesen elégedett. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra, most azonban a film segítségével végre láthatók a csodálatosan kidolgozott, kifejező művei, ráadásul egészen közelről. 

 

A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és művészetéről.

 

A 85 perces filmet angol nyelven, magyar felirattal április 2-án, vasárnap délután 4 órától láthatják az érdeklődők a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében.

 

A vetítésre jegyek a Belvárosi Mozi pénztárában és online válthatók. 

 

Vélemények

mutasd mind