A tanárok után az egészségügyi szakdolgozók is sztrájkolni akarnak

Sem a beígért béremelés mértékével, sem annak elhalasztásával nem értenek egyet. A szakszervezet szerint tagságuk 50 százaléka készen áll arra, hogy valamilyen tiltakozó akcióban részt vegyen.
Kékes Viktória

2023. január 23. 07:57

A tanárok után az egészségügyi szakdolgozók is sztrájkolni akarnak

Hiába vártak rá, az orvosokkal szemben nem kapták meg január 1-től az ígért béremelést az egészségügyi szakdolgozók. Egy tavaly év végi kormányrendelet szerint a szakdolgozók nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést, és a kétlépcsős emelés második ütemére is sokat kell várniuk, az ugyanis csak 2024. március 1-jétől várható.

 

Az év első kormányinfóján Gulyás Gergely a költségvetés állapotával magyarázta a béremelés elhalasztását:

 

„a költségvetés teherbíró állapotába egész egyszerűen ennyi fér bele. A jó hír az, hogy 2024 márciusában újabb jelentős emelés lesz”.

 

Az egészségügyi szakdolgozók azonban korántsem tekintik jó hírnek a miniszter által elmondottakat. A Független Egészségügyi Szakszervezet ezért sztrájktárgyalásokat kezdeményez. A 24.hu-nak a FESZ elnöke azt mondta, a kétlépcsős béremelés üteme felháborodást váltott ki a szakdolgozók között, mert valójában az emelés éves szinten mindössze 10–12 százalékos, a jelenleg 20 százalék feletti inflációt sem kompenzáló növekedést jelent. Ezt bérfelzárkóztatásnak sem lehet nevezni. Soós Adrianna hozzátette:

 

A törvény szerint sztrájktárgyalást a kormánnyal való megállapodás alapján lehet folytatni, és meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokban. Már most több helyen olyan kevés a szakdolgozó, hogy alig lehet biztosítani a minimális szolgáltatást is. Ha erre jön még a sztrájk, akkor a betegeknek biztosan nagyon sokat kell majd várniuk egyes ellátásokra, és az is elképzelhető, hogy szabadságon lévő egészségügyi dolgozókat kell behívni, hogy a tiltakozó akció esetén biztosítani lehessen az elégséges szolgáltatást, amelyről a sztrájktárgyalás során egyeznek meg.

 

A FESZ elnöke az RTL Híradónak is nyilatkozott, ahol arról beszélt, hogy a sztrájk a betegek érdekében történne, mert ha nem változik a helyzet, akkor az ő érdekük fog sérülni, hiszen még több ember hagyja majd el a pályát. Soós szerint az orvosok és a szakdolgozók bére közötti szakadék nem fenntartható:

 

„egy mentőtiszt például, aki orvosi feladatokat lát el az orvosi bérek 25-30 százalékáért, ez rendkívül méltánytalan”.

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal az elmaradt bérrendezés miatt. Sikertelenül. Az államtitkárság a kérésüket elutasította, és azt mondta, amit Gulyás Gergely: nincs rá lehetőség. 

 

A szakszervezet szerint a tagságuk fele részt venne egy tiltakozó akcióban.

 

A tanárok (akik épp ma kezdik országszerte az egy hetes sztrájkot) és az egészségügyi szakdolgozók bérére nem, de a sportra például bőven találtak elegendő forrást Orbánék a 2023-as költségvetésben.