A tanárok közel háromnegyede sztrájkol a Tömörkény-gimnáziumban

A tantestület itt a legegységesebb.
Bod Péter

2022. október 14. 12:41

A tanárok közel háromnegyede sztrájkol a Tömörkény-gimnáziumban

A tantestület nagyon egységes, hetven százalékuk csatlakozott a pénteki sztrájkhoz. A mai munkabeszüntetést választó tanárok délelőtt 11 órakor álltak ki sötét színű ruhában a középiskola főbejárata elé.

 

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, a tanárok béremelésről szóló ígéretek jól hangzanak, de ígéretekből eddig is kaptunk bőven 

 

– mondta el a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola előtt tartott délelőtti demonstráción Dáni Eszter, az iskola tanára. 

 

A beígért fizetésemelés részletei egyelőre nem világosak, és a pedagógusok csak akkor lehetnek nyugodtak, ha a diplomás átlagbérekhez igazítják bérüket a jövőben.

 

A most rendelkezésre álló információk szerint a Szeged és Szeged környéki iskolák közül a Tömörkényben a legnagyobb a tanárok részvételi aránya a pénteki munkabeszüntetésben.  

 

A délelőtti demonstráción felolvasták azt a nyilatkozatot, amit pénteken a reggel a sztrájkoló szegedi középiskolák mindegyike előtt felolvastak. A Tömörkény tanárai megmozdulásukon hangsúlyozták, hogy mostani kiállásuk nem irányul az iskola, a tankerület és főként nem diákjaik ellen.

 

A sztrájkban részt vevő tanárok mai óráikat nem tartották meg, és megtudtuk azt is, hogy tanulóik jelentős része ezen a tanítási napon nem jelent meg az iskolában.

Felolvasták a sztrájkolók nyilatkozatát (fotók: Iványi Aurél)

 

„Kedves Kollégák! Szabadságszerető Barátaink!

 

Alulírottak, a szegedi és Szeged környéki oktatási és nevelési intézmények dolgozói, tanárai, oktatói, alkalmazottai ma, 2022. október 14-én, a következő nyilatkozatot tesszük:

  1. Kinyilvánítjuk, hogy az elkövetkezőkben közösen lépünk fel az oktatás bármely részterületének a képviseletében – az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig. Nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket, hiszen a céljaink közösek: egy élhetőbb, érdemben megfizetett, színvonalas munkát garantáló szisztémáért küzdünk!
  2. A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják! Követeljük, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos jogának bármely erőszakmentes kifejezése mindenkit megillessen, ezért semmilyen retorzió senkit ne érhessen!
  3. Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!
  4. Követeljük, hogy az erőfitogtatás esztelenül fenyegető politikáját váltsa fel az azonnali változásokat garantáló, érdemi döntéshozókkal folytatandó tárgyalási hajlandóság – kezdjék el az oktatás és nevelés minden területén a megalapozott reformfolyamatok elindítását!
  5. Meggyőződésünk, hogy a ránk bízott gyerekek és diákok érdekeit nem a bénító rettegés, nem a hamis fegyelem béklyója, nem az elfojtott vélemény, hanem a közös érdekeinkért folytatott nyilvános dialógus és a félelem nélküli beszéd szolgálja. Ezért valódi sztrájkjogot, autonóm szervezeti struktúrát, döntési jogokkal felruházott tárgyalópartnerek fellépését sürgetjük!

 

Deák Ferenc szavai adjanak nekünk és minden magyarországi pedagógusnak erőt:

 

»Az elnyomás csak gyávaságot szül, s csak a szabadság boldogító érzete képes független elhatározást ébreszteni a szabad polgárok keblében.«

 

Ezért mi most, itt Szegeden, közösen, egymásért és minden meghurcolt kollégánkért szolidaritási fogadalmat teszünk!

 

Együtt sikerülni fog!

 

Szeged, 2022. október 14-én”

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind