A tanárok fizetésére nincs, médiafigyelésre viszont bőven van pénz, 22 milliárdnyi

Ennyit költ erre a fontos feladatra az Orbán-kormány. A nyertes cég tulajdonosa Győri Tibor, a Fidesz korábbi jogtanácsosa.
Kékes Viktória

2023. január 11. 12:37

A tanárok fizetésére nincs, médiafigyelésre viszont bőven van pénz, 22 milliárdnyi

Gigantikus összegű, 22,3 milliárd forintos tendert nyert az Orbán-kormánytól nem túl távol eső Observer Budapest Médiafigyelő Kft. – vette észre a Népszava az EU elektronikus közbeszerzési értesítőjében.

 

A nettó 22 milliárdos keretösszegért cserébe négy éven keresztül kell a nemzetközi és a hazai sajtót szemléznie az Observernek mintegy 150 kormányzati ügyfél számára. Ezen felül negyedévente nagy mintás (4000 fős), személyes megkérdezéssel járó kutatás keretében hírműsorok, print és online médiumok „közönségkutatását” is kérik, valamint hetente egyszer 1000 fős mintán végzett telefonos „médiahatás” kutatást is. A lap megjegyzi, ezek nagyon pontos információkat nyújthatnak a megrendelő számára a közvélemény változásáról a kormány számára fontos politikai kérdésekben.

 

A közbeszerzési eljárás formailag teljesen megfelelt az Európai Unió elvárásainak, vagyis annak, hogy a magyar kormány csökkentse az egyszereplős pályázatokat. A tenderen ugyanis ketten (!!!) indultak:

  • az Observer és
  • a Fideszhez erősen köthető Századvég Alapítvány.

A nyertes ajánlatot végül az az Observer Kft. tette, amelynek tulajdonosa az a Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek egyszemélyes tulajdonosa Győri Tibor, a Fidesz korábbi jogtanácsosa.

 

A Népszava szerint így az egész eljárás egy „fideszes háziversenynek” tekinthető.