A szünetben még jónak tűnt, majd jött a második félidő, és semmi nem sikerült: Pick Szeged–Barça 28–35 (frissítve)

MOTW-n, azaz a hét meccsén kapott ki a Pick Szeged, a Barcelona a második félidő közepétől módszeresen felőrölte Bánhidiéket.
A szünetben még jónak tűnt, majd
jött a második félidő, és semmi nem sikerült: Pick Szeged–Barça
28–35 (frissítve)

Pick Szeged–Barça 28–35 (15–14)

Machineseeker EHF Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló. Szeged, Pick Aréna, 8300 néző. Vezette: Bojan Lah, David Sok.

Pick Szeged: Mikler, Alilović – Bombač 3, Tønnesen 1, Gaber, Bánhidi 4, Bodó 5, Frimmel 3, Radivojević 1/1, Rosta 1, Martins 1, Garciandía 1, Blonz, Szita 1, Mačkovšek 2, Šoštarić 4. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.

Barça: Perez de Vargas, Nielsen – Carlsbogard 1, Mem 7, Ariño, Wanne 1, Janc 2, N'Guessan 2, Aleix 5/2, Thiagus Petrus 1, Parera Ibañez 1, Makuc 1, Inoue Langaro, Richardson 7, Fabregas 6, Frade 1. Vezetőedző: Antonio Carlos Ortega Perez.

Hétméteresek: 1/1, illetve 3/2.

Kiállítások: 2 perc, illetve 8 perc.

 

A meccs előtt Thiagus Petrusról forgott az első kisfilm, a Barcelona 22-ese bajnok lett 2018-ban a Szegeddel, majd Spanyolországba igazolt. Ezután minden fontos statisztikai adatot megtudhattunk az összecsapásról, például:

  • Ez a 233. találkozója a Pick Szegednek a Bajnokok Ligájában
  • Eddig 112 győzelmet arattak, 20 döntetlenjük volt, és 100-szor kaptak ki.
  • Gólarány: 6410–6349.
  • Ez a huszadik BL-idény.
  • A Barcelona ellen eddig húsz meccset játszottak a kékek, tizenhatot a BL-ben, négyet a KEK-ben. Az összesített mérleg: 5 győzelem, 15 vereség. A BL-ben 4 győzelem, 12 vereség.
  • Az első meccset még 1977. november 11-én játszotta a Tisza Volán a KEK-ben, 27–22-re nyertek.
  • A BL-ben 1997. február 8-án találkoztak először hazai pályán, 26–25-re kapott ki a Pick Szeged.
  • Az első győzelmet a BL-ben 2004. október 23-án aratta a katalánok ellen a Pick, a nemzeti ünnepen 22–21-re nyertek.

 

Az elmúlt két hazai meccsen egyaránt 31–28-ra győztek, sőt, legutóbb három éve napra pontosan ekkor verték meg Miklerék a Barcelonát.

 

 

Az elmúlt szezon legjobbjának a szurkolók Bánhidi Bencét választották, most vette át ezt a díjat. De előtte még volt ez is:

 

1. félidő

A kékek kezdték a meccset, egyből hetest harcolt ki kiállítással Bánhidi. Radivojević szépen pattintotta a kapu bal oldalába Nielsen mellett, Richardson egyenlített. Ritkán látható hibát vétett a Barça egy rossz csere miatt kettős hátrányba kerültek. Az ötödik percben védett először Mirko. Majd Nielsen is... Hogy aztán újra remek védést mutasson be mindkét kapus. A vezetést Fabregas vette át a csapatának, leindítás után lőtt góljával lett 4–5. Mirkónak köszönhetően maradt ennyi az állás emberhátrányban, régen kapaszkodott ekkorát, nem tudták beállóból átejteni.

 

Ekkor egy 3–0-s rohammal, két szélsőgóllal, két oldalról és Mačkovšek sétagaloppjával már 7–5 volt ide, és eztán Alilović újra ziccert fogott, majd újra védett. Majd megint védett. Időt is kért a Barça a Bombázó gólja után, amivel már 9–5 volt a kékeknek, a háromgólos attak ötre hízott, ekkor már hét perce nem dobtak gólt a vendégek. Majd Alilović megint védett, ezúttal hetest is, Aleix bombázta szét a bal kezét, Frimmel gólja után Mem csak betalált, azzal lett 10–6.

 

A nap „ez nagyon csúnya volt” gólját Bombač szerezte: passzív előtt, szabaddobás után Rostával lejátszottak egy kettő az egy ellenit, Deki az indulócselével az egész Pick Arénát elküldte jobbra, majd balra az alapvonalnál besétált, felkanyarodott, és cunderrel berakta Nielsen kapujába, ez volt a tizenegyedik szegedi gól. Gyorsan lőtt három gólt a Barça, ezért időt kért JCP, rendet rakni. Sikerült, a Bombázó kilencről behorpasztotta a spanyolfalat – ekkor nem volt biztonságos mögötte öltözni –, majd a félig szegedi Thiagus Petrus válaszolt erre, 12–10.

 

A félidő végére kicsit jobban megnyitotta és előrébb tolta a falát a Pick, de így sem volt jobb a védekezés, Wanne góljával egy gólra jött fel a Barça, 15–14, így mentek lihegni.

 

 

Rendben volt ez a félidő, a végére egy kicsit elfogytak a kékek, de elég volt az előny ahhoz, hogy előnyről induljon a második félidő. Alilović príma volt és a támadással sem volt gond.

 

2. félidő

Alilović benn maradt a kapuban. Fabregas–Frimmel gólváltással kezdődött a második félidő, majd egy megpattanó Richardson-lövés miatt sóhajtott fel a Pick Aréna, de Bodó gyorsan gólt lőtt, 17–16, majd Mirko megint védett. Richardson ekkor belőtte magát, át is vették a vendégek a vezetést, de Bánhidi hamar egyenlített 20–20, ekkor jött Mikler a szegedi kapuba. És egyből védett, majd kapott két gyors gólt, így lett 20–22, időt is kért Pastor a meccs kétharmadánál.

 

Nem segített az időkérés, kicsit szétestek ekkor a kékek, 25–21-re elhúzott a Barça. Sőt, támadásban kétszer ugyanúgy adták el a labdát a kékek, Fabregas mindkétszer bedobta, bár a másodiknál Mikler majdnem kirúgta a lövését, de végül bepattant róla, és lett 21–26, megint időt kellett kérnie JCP-nek. Nem néztünk ki jól ekkor, olyannyira nem hogy Bombačtól szabálytalan labdavezetésért vették el a labdát. Hat gólos hátránynál, 28–22-nél jött először Szita Zoltán. A támadások továbbra sem akartak sikerülni, le is vette Dekit Pastor.

 

Nem játszott jobban a Barça ekkor, egyszerűen csak fárasztották a kékeket és ez elég volt ekkor: ilyenkor már túlhúzódik a lövés, nem lövődik át a blokk, és elég három-négy ilyen támadás, és elmegy az önbizalom, most is ez történt. És ezek a történések sajnos azt is jelentették, hogy annak kellett szorítani, ne legyen tíz gólos a vendégelőny. Ezt végül megúszta a csapat Miklernek köszönhetően.

 

28–35 lett a vége, kár a második félidei fáradtságért. A vastaps ennek ellenére járt a kékeknek.

 

Értékelések

Carlos Ortega: – Örülök, hogy történelmet írhattunk, hogy mi győzhettünk először a Pick Arénában a Bajnokok Ligájában. Nagyon jó meccset játszottunk, a második félidőben különösen, sőt igazából a meccs utolsó negyvenöt percében. A második játékrészben sikerült Bombačot kikapcsolni, ekkor már nagyon hatékonyan védekeztünk. Ugyanakkor a gólkülönbség nem jelzi jól a küzdelmet és a találkozó szorosságát.

 

Melvyn Richardson: – Szegeden fantasztikus az új aréna, óriási a közönség. Show-t kell nyújtani, szerencsére a show-t mi szállítottuk, úgy gondolom, kiszolgáltuk a nézőket. A védekezésünk feljavulása jelentette a fordulópontot.

 

Juan Carlos Pastor: – Gratulálok Barçának megérdemelten győztek. Mačkovšek sérülése nem jött jól, de nem lehet erre fogni a vereségünket, nem emiatt kaptunk ki. A Barça, az Barça mindig nehéz legyőzni, nekünk ez ma nem sikerült, pedig jól kezdtünk, de ez kevés volt. A védekezésük nagyot javult, de mi sem voltunk olyan pontosak támadásban, mint az első félidőben. Nagyon sok labdát vesztettünk, könnyű gólokkal szedtek szét minket. Ahogy nőtt az előnyük, egyre felszabadultabban játszottak. Messze vagyunk még tőlük, fejlődnünk kell, nagyon sokat kell javulnunk, hogy ne csak negyven percig legyünk jók.

 

Mikler Roland: – Gratulálok a Barçának. Érzelmileg nagyon fontos volt ez a meccs, telt ház előtt játszhattunk a kétszeres címvédő ellen, akik egy cseppet sem gyengültek erre a szezonra. Épp ezért nehéz megemészteni ezt az estét, de meg kell emésztenünk, jönnek a fontosabbnál fontosabb BL-meccsek, mennünk kell, csak előre.