A sztrájk alapjog, tanár nélkül nincs jövő – polgári engedetlenségbe kezdtek a Radnóti- és a Deák-gimnáziumok tanárai

A Radnóti-gimnázium harmincegy tanára, a döntését személyes meghozva döntött úgy, hogy csatlakozik ahhoz a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, amely fővárosi gimnáziumból indult el.
Bod Péter

2022. február 25. 13:45

A
sztrájk alapjog, tanár nélkül nincs jövő – polgári
engedetlenségbe kezdtek a Radnóti- és a Deák-gimnáziumok tanárai

Azt követően hirdettek az ország több iskolájában polgári engedetlenséget a tanárok, hogy a kabinet egy nemrég hozott kormányrendelettel lehetetlenné akarta tenni a pedagógusok sztrájkját. A Radnóti-gimnázium közel hetven fős tantestületéből harmincegyen választották a tiltakozásnak ezt a formáját, és vonultak le pénteken nyolc óra előtt a középiskola főbejárata elé. A helyszínen elhangzott, hogy további hat kollégájuk fejezte ki egyetértését akciójukkal kapcsolatban, amely, mint hangsúlyozták: nem a tankerület, nem az iskolavezetés és legfőképp nem a diákok ellen irányul.

 

A megmozdulás egyik szervezője, Huber Máté jelezte: tisztában vannak azzal, hogy szabályt szegnek, és ennek vállalják is a következményeit. Mint elhangzott: a tiltakozó akcióban részt vevők ezen a napon 8 és 13.30 között nem fognak tanítani. (Mint kiderült, helyettesítéssel megoldották az iskolában a tanórák lebonyolítását.)

 

 

A radnótis tanárokhoz csatlakozott a Deák Ferenc Gimnázium közel harminc tanára, akik személyes jelenlétükkel szerették volna jelezni: egyet értenek kollégáik tiltakozóakciójával. A Deák-gimnáziumban jelenleg síszünetet tartanak, így ott órák e miatt nem maradtak el.

 

A társadalmi felelősségvállalást és a hitelesség megőrzését nevezte Huber Márk az általa felolvasott, és a tiltakozók által aláírt petícióban annak a két oknak, amiért vállaltak a tiltakozóakcióban való részvételt.

A memorandumot tovább felolvasó Fiedler Judittól hangzott el, hogy a tiltakozók az alaptörvénnyel ellenesnek tartják a tanárok sztrájkját ellehetetleníteni akaró kormányrendeletet.

 

Az már Fabulya Andreától hangzott el, hogy mostani akciójuk nincs összefüggésben szakszervezetekkel, pártokkal. A sztrájkot olyan alapjognak tartják, amely megilleti valamennyi munkavállalót, így a pedagógusokat is.

 

 

Ezt követően felolvasták azoknak a tanároknak a nevét, akik ezen a napon polgári engedetlenséget vállaltak.

 

A Radnóti-gimnázium öregdiákjainak nevében Sass Dániel mondott rövid beszédet, amiből kiderült, hogy az egykori tanárai melletti kiállásról szóló petíciót eddig 418 volt radnótis diák írta alá.

 

Rövid beszédében teljes szolidaritásáról biztosította a tiltakozó akciót vállaló tanárokat. Ezt követően a Deák Ferenc Gimnázium egy tanára szólt az egybegyűltekhez, és azt a reményét fejezte ki, hogy a most Szegeden elindult tiltakozóakció is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a jelenleginél sokkal többen válasszák a tanári pályát.

 

A helyszínen nyilatkozott a Szeged.hu-nak és Szeged Televíziónak Farkas Dániel, az SZTE BTK angol–történelem szakos hallgatója, a Kiállunk a tanárainkért mozgalom egyik vezetője. Elmondta: arra kérnek mindenkit, hogy február 28-ától viseljenek kockásinget és fehér kitűzőt. Ezzel demonstrálják szolidaritásukat a tanárok mellett.

 

Elmondta azt is, hogy arra kérik a diákokat, hogy március 16-án ne menjenek iskolába, ezzel támogassák a tanárok tiltakozóakcióját. Ugyanezen a napon Szegeden a Klauzál téren délután nagygyűlést szerveznek.