A szólásszabadság kicsiny szigetei

Nem véletlen, hogy mi vagyunk az az ország, ahol a „szalámitaktika” kifejezést feltalálták, és sajnos nem csak azért, mert világraszóló felvágottat készítünk.

2020. szeptember 07. 18:38

A szólásszabadság kicsiny szigetei

Hosszú évek következetes, kemény munkája és adóforintok milliárdjai kellettek hozzá: lassan, de biztosan elfogy a kormányfüggetlen sajtó Magyarországon. Az ország legolvasottabb online és nyomtatott sajtóorgánumait, az Origót, a Népszabadságot, a teljes vidéki napilap piacot, legutoljára pedig az abszolút piacvezető index.hu-t darálta le a fideszes kormány. Egy évtizede szalámizzák már a magyar nyilvánosságot jobbról és balról is, hiszen ugyanolyan könyörtelenül pusztították el a Magyar Nemzetet, vagy a Heti Választ, mint a Figyelőt. Aki nincs totális kontroll alatt, annak meg vannak számláva a napjai.

Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni, és hálát adni azért, ami maradt, a szabadság apró szigeteiért, ahol még lehet találkozni igazi hírekkel. Mert írni és olvasni is csak olyan újságot érdemes, ahol nem tabu a hatalmat számon kérni, ahol szabadon lehet tudósítani

  • Orbán adriai vitorlázásáról,
  • Szijjártó jachtozásáról,
  • Borkai felnőttfilmes kalandjairól (szeretnek hajókázni, na!),
  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem tönkretételéről,
  • és megannyi elcsalt közbeszerzésről, megszegett jogi és erkölcsi szabályról, aljas stikliről és hazugságról.

Ez a minimum, amivel az olvasóknak tartozunk, és ez az, amit ma Szegeden senki sem tud utánunk csinálni. A Szeged365, a Délmagyar, vagy a Szegedma ezeket az ügyeket nem írják, nem is írhatják meg. A tartótisztjeik – legyen a nevük Nemesi, Mészáros, vagy Kapitány – ezt soha nem engednék. Így maradt meg a szeged.hu a szabadság (talán nem is olyan apró) szigetének nemcsak a Dél-Alföldön, de egész Magyarországon. Egy hely, ahol még lehet valódi híreket olvasni, ahol a tényeket nem hallgatjuk el és nem kozmetikázzuk.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyre több szabad, független hang választ minket, és nálunk írja meg a véleményét a hazai állapotokról. Olyan, országosan elismert szerzők ők, mint

Egytől egyig szakterületük kiemelkedő alakjai, akik bizonyos szempontból menedékre leltek egy vidéki online hírportál hasábjain. Nekünk azonban ez a megtiszteltetés egyben súlyos felelősséggel is jár. Rajtunk a város és az ország szeme, még jobban és még keményebben kell dolgoznunk azon, hogy a valódi hírek, a magyar valóságról szóló tudósítások mindenkihez eljussanak! Mi ezt vállaltuk, ehhez tartjuk magunkat, önöktől pedig csak annyit kérünk, maradjanak velünk a továbbiakban is!

Garai Szakács László
főszerkesztő