A SZÖG-ART kiállítása Tatabányán: 30+

A tatabányai Kortárs Galériában péntek délután Novotny Tihamér művészettörténész nyitotta meg a szegedi SZÖG-ART Művészeti Egyesület 30+ című kiállítását. A tárlat április 29-ig látogatható, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.
Hollósi Zsolt

2023. április 01. 13:06

A SZÖG-ART kiállítása Tatabányán: 30+

A tatabányai Agora Kortárs Galériájában pénteken Mucsi Gergő ütőhangszerművész zenés felvezetője után Kammerlohr-Kováts László galériavezető köszöntőjében elmondta: három évet töltött el a szegedi tanárképző főiskola rajz tanszékén, így több egykori tanárának a munkájával is találkozott a 30+ című kiállítás rendezésekor. A tárlat egy sorozat része, amely a hazai nagy alkotóközösségeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. 

 

Székó Gábor alkotása

 

A kemma.hu tudósítása szerint Novotny Tibor művészeti író, művészettörténész megnyitójában kiemelte: a független, önálló szellemi műhely, a SZÖG-ART kiemelkedő helyet foglal el a hazai művészvilágban. Neves képzőművészek alkotják, akiknek a stílusa ugyan különböző, ám a folyamatos szakmai párbeszéd, a barátság összekapcsolja őket. Az Alföld legjelentősebb alkotóközössége az 1991-ben alakult, tagjai Szegedhez szorosan kötődő képzőművészek, akik vizuális kultúra fejlesztését és a tehetséggondozást is fontosnak tartják. A SZÖG utalás a tájegységre, a városra, ugyanakkor jelzi a szög összetartó erejét, s a tárgyat, amellyel az alkotásokat meg lehet jeleníteni. A kiállítás címe utalás az egyesület harminckét évvel ezelőtti megalakulására, és a művészekre is, akik éppen ennyien állítottak ki csaknem száz alkotást Tatabányán. A lüktető, sokszínű tárlat megtekintése komoly élményt nyújt; szöget üt ez ember fejébe, a szívébe – hangsúlyozta a művészeti író, majd a sokszínű, változatos témákat és technikákat felvonultató alkotókról szólt néhány gondolatot.

 

 

Farkas Pál kisplasztikája (fotók: Facebook)

 

 

A SZÖG-ART Művészeti Egyesület három évtized alatt több mint kétszáz kiállítást szervezett és rendezett, és szoros együttműködést alakított ki Szeged és a szűkebb-tágabb régió kulturális intézményeivel. Tárlataikkal eljutottak Európa számos országába. Legjelentősebb, évente megvalósuló eseményük a Plein Air Nemzetközi Alkotótelep, amelyen több nemzet közel kétszáz művésze vett már részt.

 

Aranyi Sándor alkotásai

 

A Vértes Agorájában kiállító művészek: Aranyi Sándor, Bíró Ildikó, Brzózka Marek, Darázs József, Eszik Alajos, Farkas Pál, Felházi Ágnes, Fritz Mihály, Gál Lehel, Halla Tibor, Kovács Keve János, Laczkó Andrea, Lóránt János Demeter, Marosi Kata, Molnár Sándor, Pataki Ferenc, Popovics Lőrinc, Sejben Lajos, Serényi H. Zsigmond, Sinkó János, Szabó Tamás, Szathmáry Gyöngyi, Székó Gábor, Volker Beyer, Zombori László, Kalmár Márton, továbbá † Deák Zoltán, † Dér István, † Fischer Ernő, † Kass János, † Lázár Pál és † Novák András. A kiállítás április 29-ig látogatható hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között a Kortárs Galériában (Tatabánya, Szent Borbála tér 1.)

 

Sejben Lajos alkotásai