A szlovák külügyminiszter szerint Putyin győzelme esetén Magyarország területi igényekkel állt volna elő

Dübörög a szlovák választási kampány.
Kékes Viktória

2023. február 09. 11:44

A szlovák külügyminiszter szerint Putyin győzelme esetén Magyarország területi igényekkel állt volna elő

Amennyiben Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna, Magyarországnak területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben - mondta Rastislav Káčer a Markíza Na telo plus című keddi műsorában. Káčer azt állítja, „van a trezorjában egy vaskos titkosszolgálati akta”, amely ezt bizonyítja. A szlovák külügyminiszter arra a kérdésre válaszolt így, szerinte eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek. Káčer szerint ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában. 

 

Nem ez az első eset, hogy a szlovák külügyminiszter kritikusan beszél Magyarországról, korábban például élesen bírálta Orbán Viktort, amiért nagy-magyarországos sálat vett fel egy focimeccsre. 

 

A szlovák külügyminiszter szavaira válaszul Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára berendelte Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy elmondja neki, Káčer mondatai

 

„elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.”

 

Menczer szerint „Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen”. Az államtitkár azt írja, a Káčer azért támadja Magyarországot, „mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak”.