A szegedi színházban már a következő évadra próbálnak: Bezerédi Zoltán állítja színpadra Molnár Ferenc vígjátékát (frissítve)

Molnár Ferenc Játék a kastélyban című, 1926-es vígjátékát mutatja be elsőként a szeptemberben induló, új évadban a Szegedi Nemzeti Színház. Az évadzáró társulati ülés után egy nappal, csütörtökön már meg is tartották az olvasópróbát. A darabot Bezerédi Zoltán rendezi.
Rafai Gábor

2022. június 02. 17:32

A szegedi színházban már a következő évadra próbálnak: Bezerédi Zoltán állítja színpadra Molnár
Ferenc vígjátékát (frissítve)

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész-rendező nem először állít színdarabot a szegedi deszkákra. 2018-ban szintén az ő rendezésével indult az évad, akkor Örkény István Tótékját rendezte a Kisszínházban. Most is vele indul a premierek sora igaz, ez alkalommal a nagyszínházban, szeptember 30-án.

 

Szerelem, féltékenység, színház a színházban – nagyjából ennyi Molnár Ferenc közel egy évszázada született vígjátéka és persze sokkal több is ennél, páratlanul szellemes és üde komédia.

 

Egy elegáns, olasz tengerparti kastélyba kis színházi csapat érkezik: két szövegíró és egy fiatal zeneszerző. Az a tervük, hogy bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának, elkészült régen várt operettjük. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása. 

 

A kacér primadonna, a hősszerelmes és a fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalma egész estés önfeledt szórakozást ígér nézőknek és színészeknek egyaránt.

 

Szegeden utoljára 2006-ban állították színpadra Molnár Ferenc örök érvényű anekdotáját, akkor Kalmár Tibor rendezésében láthatták a nézők. Tizenhat év elteltével most Bezerédi Zoltán vette elő Molnár Ferenc örökzöldjét.

 

 

– Ez valójában egy színházról szóló darab, játék a színházban. Molnár Ferencnek ez egy viszonylag korszerű darabja, nem hagyományos, kicsi pirandellos alkotás, ki-be közlekednek a színészek a valóságban és történetben is, mindezt színházi keretek között. Nagyszerű játék lehetőség hét színésznek. Játszottam és rendeztem is már Molnár Ferencet, nagyon szeretem és tisztelem, mert igazi, nagyszerű színházi szerző. Bizonyos darabjai vagy részletei, ma már picit porosnak tűnnek, de csak azért, mert amikor ő megírta, akkor még beszédcentrikus volt a színház, ma meg sokall inkább látványközpontú. A színház mindig aktuális, ezért Molnár darabja is mindig az marad – mondta az olvasópróba előtt Bezerédi Zoltán.

 

– Nagyon örülök ennek a szerepnek, kiváló lehetőségnek tartom, egy igazi jutalomjáték hét színésznek, ugyanakkor izgalmas kihívás is számomra

 

– mondta a darab egyetlen női karakterét, Annie-t alakító Menczel Andrea.

 

Az előadás díszleteit Khell Csörsz tervezte, amelyben a nézőtér szinte folytatása lesz a színpadnak, ezért a színészek a darab során többször is lejönnek majd a közönség közé.

 

– A nézők szeretik, ha beleshetnek a színház kulisszái mögé. Ezt mi megengedjünk nekik, bőven kapnak majd ízelítőt a fekete levesből is – mondta a rendező.

 

Szereplők

 • Turai: Gömöri Krisztián
 • Gál: Kárász Zénó
 • Ádám: Krausz Gergő
 • Annie: Menczel Andrea
 • Almády: Borovics Tamás
 • Tátkár: Poroszlay Kristóf
 • Lakáj: Viczei Zsolt

 

Alkotók

 • Díszlettervező: Khell Csörsz
 • Jelmeztervező: Cselényi Nóra
 • Dramaturg: Mohácsi István
 • Zene: Dinyés Dániel
 • Segédrendező: Horváth Bettina
 • Rendező: Bezerédi Zoltán

 

Bemutató: szeptember 30-án.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását is!