A színház, ahol bögrét árulnak, és ahol találkozik két királynő, akik sosem látták egymást

Mit tudunk kezdeni korunkban a művészettel? Hogyan találkozhat két királynő, akik sosem találkoztak a történelem során? Két új produkcióval jelentkezik a Homo Ludens Project függetlenszínházi alkotóközössége és a kivana4kerék Társulat a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthely Gyertyámos utcai stúdiószínházában.
Rafai Gábor

2022. január 10. 18:31

A színház, ahol bögrét árulnak, és
ahol találkozik két királynő, akik sosem látták egymást

A Homo Ludens Project ősbemutatóját január 17-én este 7 órakor láthatják a nézők Ács Tamás előadásában. Bogusław Schaeffer Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámáját Benkő Imola Orsolya állította színpadra.

 

– A pandémia miatt is nagyon aktuális kérdés, mi lesz a művészetekkel egy olyan világban, ahol minden az eladhatóságról szól – mondta a rendező.

 

Benkő Imola Orsolya szerint Schaeffer szövegei humorosak, aktuálisak, meglepőek és vitára sarkallják a nézőket, drámáit pedig Lengyelországban a mai napig nagy sikerrel játsszák. Az egy óra negyven perces előadás során Ács Tamás játékra is hívja a nézőket, többek között saját arcképével díszített bögréket, puzzle-t igyekszik eladni nekik.

 

A monológot különféle vizuális és hangeffektusok, látszólag teljesen oda nem illő események is tarkítják. A társadalmi-etikai kérdéseket érintő előadás így végül saját ellentétébe csap át, és a kortárs művészet helyzetének groteszk, ironikus és önironikus látomásává válik.

 

A darab során stroboszkópot is használnak, a vibráló fényhatások miatt az előadások megtekintését epilepsziásoknak nem ajánlják.

 

 

Balog József legújabb színházi formációja, a kivana4kerék Társulat I. Erzsébet angol királynő és Stuart Mária elképzelt találkozása során mutatja be a történelem két erős uralkodónőjét. A SEM Stuart.Erzsébet.Mária című előadás Farkas Andrea és Sebők Maja jutalomjátéka.

 

– A két uralkodónő a valóságban sosem találkozott egymással. Erzsébet angol királynő 19 évig tartotta fogságban Máriát, a skótok elüldözött királynőjét, saját unokatestvérét. Sem segíteni, sem elítélni, sem kivégeztetni nem akarta. 1587 februárjában végül mégis megtette, utána még 16 évig uralkodott, 1603. március 24-én, öt napi virrasztás után ő is örökre lehunyta a szemét. Farkas Andrea és Sebők Maja nem utánozni szeretnék a két uralkodónő történelmi valóságát, sokkal inkább a nézők előtt válnak királynővé, hogy mindketten megvívják vesztes csatájukat. Találkozásuk földi és égi összecsapás, amit az emberek emlékezetéért vívnak – mondta a szövegíró-rendező, Balog József.

 

A darabot – amelynek munkabemutatóját már tavaly év végén megtartották – január 21-én és 22-én láthatják a nézők a ZUG Gyertyámos utcai színpadán.