A személyi jövedelemadó is mutatja, hogy Szeged nem maradt le

Ötletes gyűjtéssel bizonyítja az Átlátszó: nem igaz, hogy Szeged lemaradt volna a megyei jogú városok versenyében, hiába állítják ezt a kormánypárti csúcspolitikusok és a vazallusaik.

2019. július 14. 19:10

A személyi jövedelemadó is mutatja, hogy Szeged nem maradt le

A Délmagyarországnak nyilatkozó Varga Mihály pénzügyminiszter és a Bartók Csabával, Orbán Viktorral egyeztető fideszes független polgármesterjelölt, Nemesi Pál is Szeged lemaradásáról beszél, noha erre semmilyen konkrét adatuk nincs. 

Több cikkben összegyűjtöttük, hogy a cégalapítások száma, az összes adóbevétel és az iparűzési adó egymilliárdos növekedése többszörösen is bizonyítja, hogy Szeged a fideszes hazugságok ellenére is fejlődik.

Az Átlátszó alapvetően azt nézte meg, hogy a fideszes nagyvárosokban mit mutatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közölt, 2014 és 2017 közötti személyi jövedelemadó adatok. 2014-et veszik 100 százaléknak, ebből látszik, hogy mekkora változás történt 2017-re. Persze a befizetett személyi jövedelemadó mértéke sok mindentől függ – a munkabértől, a családi adókedvezmények mértékétől, és attól is, hogy a lakosság mekkora aránya dolgozik a jellemzően rosszabbul fizető állami szektorban, például az oktatásban és az egészségügyben –, de alapvetően lemérhető belőle, hogy valóban többet keres-e a lakosság vagy sem. (Igaz, az adatok inkább csak az összehasonlításhoz jók, mert az áremelések bőven el is vihetik a bérnövekedést)

Az oknyomozó portál által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy Szeged 28,7 százalékos növekedéssel a középmezőnyben van Debrecennel, Veszprémmel, Miskolccal, Nyíregyházával, Békéscsabával, Szombathellyel egy csoportban. Megelőzi Pécset, Szolnokot, Székesfehérvárt, Egert, Szekszárdot, Zalaegerszeget, Sopront, Nagykanizsát és Dunaújvárost is.

Az Átlátszó megnézte az egy adózóra eső belföldi jövedelmet 2014 és 2017 között, itt sincs lemaradva Szeged, a középmezőnyben van a város a 215 ezer 869 forinttal, ami három év alatt 177 ezer 240 forintról nőtt ekkorára.

Szeged megelőzi Hódmezővásárhelyet, Békéscsabát, Nyíregyházát, Miskolcot, Pécset, Sopront, Nagykanizsát és Kaposvárt is. A lista elején a gazdagabb régiók megyei jogú városai: Szombathely, Veszprém, Érd, Győr, Székesfehérvár állnak – írja az Átlátszó.

Tovább olvasom