A szegedieknek tetszenek a Kárász utcai napvitorlák

Március utolsó napjaiban kerültek helyükre a Kárász utca és a Kölcsey utca kereszteződésénél a napvitorlák, ebben a hőségben árnyékot nyújtanak a sétálóknak. A kezdeményezésnek egyértelműen pozitív a fogadtatása.
Vass Imre

2022. augusztus 05. 08:36

A szegedieknek tetszenek a Kárász utcai napvitorlák

Az utca árnyékos és napos oldala közötti járdán nyáron akár húsz fokos különbséget is lehetett mérni, ezért volt szükség a napvitorlák felszerelésére. Itt más megoldás nem jöhetett szóba a hőség enyhítésére, mert az Európa Nostra-díjas sétálóutcát nem lehet befásítani, hogy úgy csökkentsük valamelyest a nyári hőséget 

 

– mondta még a napvitorlák kihelyezése előtt Mihálik Edvin, Zöld Város Programért felelős tanácsnok, aki kezdeményezte a beruházást.

 

 

A tanácsnok két hónappal ezelőtt indított konzultációt annak érdekében, hogy megkérdezze a szegedieket, mennyire tetszik nekik az árnyékoló. Az eltelt időben több százan mondták el véleményüket. A válaszolók 71 százalékának tetszenek a kihelyezett napvitorlák, és még ennél is többen mondták azt, hogy jól illeszkednek a városképhez.

 

A válaszolók többsége támogatja azt is, hogy a Kárász utca további szakaszaira szereljenek fel napvitorlákat. Ehhez kapcsolódva Mihálik Edvin elmondta, azon dolgoznak, hogy a lakossági igényeknek megfelelően, már jövő nyárra hosszabb szakaszon kerüljenek fel árnyékolók.

 

Hozzátette: a klímaváltozásra olyan fejlesztésekkel kell reagálni, melyek segítik, hogy Szeged élhető város maradjon, ehhez pedig hozzátartozik a belváros minél hűvösebben tartása is.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind