A szegediek kétharmada nemet mondott a Szegedi Tudományegyetem alapítványi átalakítására

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján a város lakosságának elsöprő többsége nem támogatja a modellváltást és nem kérnek a fideszes kuratóriumból sem.

2021. február 09. 09:39

A szegediek kétharmada nemet mondott a Szegedi Tudományegyetem alapítványi átalakítására

Az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány készített felmérést a város felnőtt lakosságának körében, 500 fős reprezentatív mintán, személyes lekérdezéssel, a járványvédelmi szabályok betartása mellett. Az adatfelvétel február 4. és 6. között zajlott – vagyis az egyetem átalakításáról szóló szavazás, illetve Szajbély Mihály professzor tiltakozása után kérdezték a szegedieket. Elég ideje volt tehát az SZTE vezetésének, illetve a kormánynak, hogy elmondják a modellváltás mellett szóló érveiket.

Erre már csak azért is szükség lett volna, mert Szeged igazi egyetemi város, az oktatókon, kutatókon és más munkavállalókon kívül is sokak megélhetése függ az intézménytől. Vendéglátóhelyek, boltok, a diákok kiszolgálására szakosodott különböző üzletek épülnek rá az SZTE-re. Azonban az eredmények alapján úgy tűnik, hogy sem az egyetemi polgárságot, sem a város lakosságát nem sikerült meggyőznie Rovó Lászlónak arról, hogy közülük bárki is jól járna a modellváltással.

Arra kérdésre, hogy egyet értenek-e az egyetem alapítványi tulajdonba helyezésével, a szegediek 63 százaléka nemlegesen válaszolt.

Az átalakítást alig 20 százalékuk támogatja csak, míg 16 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Még nagyobb többség, mintegy 70 százalék (!) utasította el, hogy az egyetemhez tartozó, attól elválaszthatatlan klinikák és kórházak alapítványi tulajdonba kerüljenek. Csak 16 százalék támogatna egy ilyen átalakítást.

Hasonlóan nagy arányban mondtak nemet a szegediek Nemesi Pálra és Novák Katalinra: 68 százalékuk nem szeretné, hogy a két kormánypárti kuratóriumi tagként befolyást szerezzen az egyetem fölött.

Különösen kellemetlen ez az eredmény a nemrégiben kormánybiztossá kinevezett Nemesi Pálnak, hiszen csak 19 százalék látná őt szívesen az egyetem élén. Ez azt jelenti, hogy még azok sem örülnének a kinevezésének, akik a polgármester-választáson rá szavaztak – hiszen ott ennél jobb eredményt ért el.

A szegediek 74 százaléka úgy gondolja, hogy a város vezetésének meg kell védenie az egyetemi dolgozók érdekeit. Ebben az ügyben a legnagyobb tehát az egyetértés a város lakosai között, és ennél a kérdésnél volt a legalacsonyabb válaszmegtagadók aránya is.

Korábban már készült felmérés az egyetemi polgárok körében, aminek az eredményei alapján egyértelművé vált, hogy az egyetemi polgárság egységesen elutasítja azt, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba kerüljön.

Most már azt is tudjuk, hogy a szegediek a hallgatók és az oktatók oldalán állnak ebben a kérdésben – ők sem akarják a modellváltást.

Tovább olvasom