A szegediek életkörülményeinek javítására nyert közvetlen európai uniós forrást a város

Örömhírt jelentett be ma Facebook-oldalán Nagy Sándor alpolgármester. Szeged, hat másik partnerrel közös konzorciumot alkotva közvetlenül közel egymillió eurót nyert egy Európai Uniós pályázatot, amelynek célja – egyszerűen összefoglalva – a városok élhetőbbé tétele.
Vass Imre

2023. március 18. 14:20

A szegediek életkörülményeinek javítására nyert közvetlen
európai uniós forrást a város

A pályázat pontos megnevezése: „Városi hőszigeteket mérséklő magatartásváltoztatásra ösztönző kormányzási modell”, ami így egy kicsit bonyolultnak hangzik. 

 

A városi hőszigetek akkor keletkeznek, amikor a természetes földtakaró helyére sűrű burkolat, épületek és egyéb, a hőt elnyelő és megtartó felületek kerülnek. A hőszigetek nagy hatással vannak az életminőségre, mivel növelik a nyári légkondicionálás költségeit, így a légszennyezést és az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint a hőséggel kapcsolatos betegségeket és halálozást.

 

A hőszigetek csökkentésére több megoldás is létezik, ezeket valósítják majd meg a projekt során.

 

Szeged, mint Magyarország egyik legmelegebb városa, felismerte, hogy a városi hőmérséklet csökkentése és a városlakók életkörülményeinek javítása érdekében nemcsak a közterületeken és a helyi kormányzási mechanizmusokban kell változásokat elérni a hősziget mérséklési stratégiák beépítésével, hanem a lakosokat, a helyi vállalkozásokat és közösségeket is ösztönözni kell arra, hogy a saját beépített területeiken is tegyenek az ügy érdekében.

 

 

A konzorcium koordinátora Szeged önkormányzata, emellett a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt., a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Motiváció Műhely partner, a projekt tervezett hossza 48 hónap.

 

A pályázat teljes költsége 2 millió 40 ezer euró, amin belül az Önkormányzat teljes elszámolható költsége 957 ezer 342 euró a támogatás intenzitása hatvan százalék, így a projekt 382 ezer 937 euró önerőt igényel, de korábban Szeged önerő támogatási igényt nyújtott be a Technológiai és Ipari Minisztérium Klímapolitikai Főosztálynak, ahol a projektet szakmailag támogatásra érdemesnek ítélték, és így az önerő felét várhatóan a központi költségvetés fedezi.