A szegedi városállam megvédte magát – Ceglédi Zoltán jegyzete

2021. szeptember 30. 09:46

A szegedi városállam megvédte magát – Ceglédi Zoltán jegyzete

Országszerte Dobrev Klára vezet a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. A fővárosban a pártjukhoz képest erősebbek a momentumos jelöltek, vidéken a nagyvárosokban látszódnak inkább. Az MSZP erős embereinek sok helyütt kátyús az út, vagy akár gödörbe is léptek. A DK és a Jobbik közti megállapodás talán az előbbinek érte meg jobban, nagyot mennek. Dobogóra állhat Márki-Zay Péter. Ezeket tudjuk ma reggel, de e helyt mi a legfontosabb?

Az, hogy Szeged a szegedieké. Ezt ünnepeljük meg.

Az elmúlt másfél évben az egyik, a karanténos és riogatós járványviszontagságokat ellensúlyozó biztos pont Szeged volt az életemben. A kedvenc tévéműsorunk (kis türelmet) és a pénteki írásos alkalmak a szeged.hu-n szót váltani, igen, ezek állandósága kincset ér, amikor minden felborul. Szeged pedig valóban a szívem csücske. Nem pusztán azért, mert a családom fele itt él, de a szabad levegő, az egymásra és közös dolgaikra gondosan ügyelő helyiek miatt. Szeretem Szegedet.

Pont ezért azonban nagyon figyeltem, hogy ezen a felületen az ellenzéki előválasztás helyi ügyeibe ne ártsam bele magam. Azt akartam, hogy azok az aktív ellenzéki szavazók döntsék ezt el, háborítatlanul, akik aztán e döntés eredményét minden percükben viselni fogják. Nem szóltam bele.

Jövő tavasszal a két szegedi mandátumért végül a szocialista Szabó Sándor és a momentumos Mihálik Edvin indulhat. Előbbi egy DK-s, utóbbi egy jobbikos ellenfelet győzött le az előválasztáson.

Mint mondtam, nem szóltam bele, de követtem, mi történik. És nem akartam elhinni.

Biztos vagyok benne ugyanis, hogy Dobrev Klára nem arra kérte a helyi DK-s jelöltet, hogy a fideszes propaganda átkait szórja Szegedre. Elképzelhetetlennek tartom, hogy Gyurcsány Ferenc valaha is az origo cikkét megosztva támadja Karácsony Gergelyt és vele annak városát – helyi jelöltje viszont pont ezt tette, Botka Lászlóba és a szegedi hétköznapokba belerúgva. Biztos vagyok abban is, hogy nem a DK központi utasítása volt, hogy már a végeredmény ismerete előtt csalást kiáltsanak. Nem lehet továbbá úgy sem kampányolni a szegediek bizalmáért, hogy közben mindenféle koszos hajléktanyának tüntetik fel a szeretett városukat. Tulajdonképpen a Fidesz egykori „Rosszabbul élünk…” -kampányát láthattuk házibarkács megoldásban.

Azt pedig nem tudom minősíteni sem, hogy a Jobbik úgy gondolta, Szegednek jó lesz egy olyan szekondhend fajvédő, aki tíz év alatt talán csak annyit tanult, hogy a náci beszédet körül kellett volna írni, és a nyílt gyűlöletbeszéd után ma is csak odáig jut el, hogy ő a „szélsőségesen liberális zsarolás” ellen akar küzdeni. Micsoda önleleplező ostobaság ez.

A szegediek pedig döntöttek – és figyelem: nem „a” DK-ra meg „a” Jobbikra mondtak nemet, de arra igen, ahogy e pártok helyi jelöltjei a vetélytársak helyett A Város ellen kezdtek kampányba. Sőt: a két győztesnél sem az MSZP és a Momentum logója győzött, hanem az a vállalásuk, hogy hisznek Szegedben, szeretik az otthonukat, és nem azzal akarnak tábort gyűjteni, hogy elutálják a szegedi életet. Szeged ma már egy városállam, ahol a közösséghez való lojalitás minden esetben felülírja a pártkötődést – polgármestert sem annak párttagsága alapján választanak, és az önkormányzati képviselők többsége sem a pártháttér miatt győzött. Szeged működik. Jobban, mint a legtöbb fideszes város, és igen, jobban, mint az ellenzék által két éve átvett települések zöme. Akinek itt célja van, az legkésőbb Szatymaznál tegye a bőrönd aljára a párttagságiját, és a városba érve ehelyett önmagát mutassa meg. Ha volt értelme az előválasztásnak, akkor az, hogy megmutatta: az „annál jobb itt, minél rosszabb” kampánystratégiája mindig visszaüt. Biztos vagyok abban, hogy szerda este a DK és a Jobbik központjában is felemelték a telefont a szegedi szereplés miatt. Mert ezt így nem lehet.

Ceglédi Zoltán

Tovább olvasom