A Szegedi Tudományegyetem rektora megint beszállt a választási kampányba

Rovó László elítéli, ha egyetemi dolgozók politikai véleményt nyilvánítanak, ő maga azonban minden jel szerint lelkesen vesz részt választási kampányokban: most is asszisztál az egyik fideszes szegedi jelöltnek, Mihálffy Bélának.
Garai Szakács László

2022. január 24. 14:08

A Szegedi Tudományegyetem rektora
megint beszállt a választási kampányba

Amikor 2019-ben a Szegedi Tudományegyetem oktatói nyílt levélben tiltakoztak Zakar Péter rektorhelyettes néhány kijelentése miatt, Rovó László kemény hangú közleményben utasította helyre őket:

 

„Az egyetem több, mint 1800 oktatójából és kutatójából 67-en írták alá a petíciót, akik figyelmét ezúton is felhívom arra, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól és az Egyetemet érintő belső ügyekben közvetlenül hozzám forduljanak, ne a sajtón keresztül üzengessenek.

 

Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel.”

 

 

Néhány hónappal később azonban, saját utasítását is figyelmen kívül hagyva, a rektor teljes mellszélességgel vetette bele magát a közelgő önkormányzati választási kampányba. A Délmagyarországnak adott nagyinterjúban lelkesen ajánlotta a szegedieknek Nemesi Pál milliárdos nagyvállalkozót, aki a Fidesz támogatásával, de színleg függetlenként indult a polgármesteri székért. Emlékezetes, hogy Rovó végül teljesen fölöslegesen szegte meg a saját maga által lefektetett szabályokat, hiszen Nemesi példátlanul nagyarányú vereséget szenvedett a szavazáson.

 

 

Rovó mindenesetre végleg maga mögött hagyta a pártatlan egyetemi vezető szerepét, a 2021-ben az egyetemi modellváltást az ő hathatós közreműködésévével sikerült áterőltetni a szenátuson.

 

A 2022-es választási kampány pedig még el sem indult, máris megjelentek a fotók, ahogyan a Csongrád-Csanád megyei 2-es számú választókerületben induló fideszes jelölt, Mihálffy Béla kezét rázza. A képhez tartozó Facebook-bejegyzésben a jobboldali politikus arról ír, hogy a rektorral átbeszélték az egyetem előtt álló fejlesztéseket.

 

 

Azt nem lehet tudni, mennyit ért Mihálffy Béla a felsőoktatáshoz, de nem először kap egy kis segítséget az egyetemtől. Amikor ugyanis a Fidesz 2010-ben átmenetileg többséget szerzett a szegedi közgyűlésben, egyik első dolguk volt az unokatestvérét, Lajost kinevezni az önkormányzat számítástechnikai cégének élére. Amikor pedig ő távozni kényszerült a cégtől, a Szegedi Tudományegyetem csináltak neki helyet úgy, hogy a kancellár visszavonta az Egyetemi Számítóközpont akkori vezetőjének megbízatását, hogy a helyére Mihálffy Lajost ültethessék.

 

Mindenesetre nemcsak Rovó politikával kapcsolatos gátlásai oldódtak fel (ha voltak is neki ilyenek egyáltalán korábban), az egyetemi modellváltás is könnyített a helyzetén. A Szegedi Tudományegyetem kuratóriumban helyet foglal Orbán Viktor volt igazságügy minisztere és egy korábbi egészségügyi államtitkára is. És a kuratórium vezetője, Szabó Gábor is volt államtitkár, az első Orbán-kormány alatt.

 

Hogy a pártfüggetlen oktatást és kutatást így el lehet-e várni, az már más kérdés.

 

Közben a VVL – Veritas Virtus Libertas is „észrevette” a nagy kézfogásról készült képet.