A Szegedi Tudományegyetem közérdekű adatot nem kezel – állítja Dömötör Máté, az egyetem jogi főigazgatója, a „Palkovics-zár” kapcsán

Tizenhat napra volt szükség ahhoz, hogy a szegedi egyetem jogi vezetője közérdekűadat-igénylésünkre így válaszoljon. Ha ez annyira nyilvánvaló, miért nem postafordultával feleltek?
Bod Péter

2022. szeptember 15. 17:38

A Szegedi Tudományegyetem közérdekű
adatot nem kezel – állítja Dömötör Máté, az egyetem jogi
főigazgatója, a „Palkovics-zár” kapcsán

Hermetikusan lezárták augusztus 26-án a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (BTK) Egyetem utcai épületét Palkovics László technológiai és ipari miniszter aznapi látogatásának idejére, ahol akkor éppen a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlését tartották és ennek résztvevője volt a tárcavezető.

 

Az épületbe a sajtót nem engedték be, kivéve az állami tévét és a Magyar Távirati Irodát. Az egyetem biztonsági szolgálatának emberei a kaput arra hivatkozva zárták le, hogy az eseményen való részvétel regisztrációköteles. Ez nyilvánvalóan nem lehetett igaz, mert előző nap akadálytalanul jutottunk be az épületbe, és a rendezvény első munkanapján ott dolgoztunk, onnan tudósítottunk.

 

A biztonsági szolgálat embereitől ezek után azt kértem, hogy mondják meg, milyen jogszabályra hivatkozva zárták le az épületet, ekkor harcmodort váltva úgy fogalmaztak, hogy kérdésemet az egyetem sajtóosztályának tegyem fel, amely ez idő alatt elérhetetlen volt. Nyilvánvaló volt, hogy ezzel a mondattal hárítani és leszerelni akartak. A történtek után közérdekű adatigényléssel fordultunk az egyetemhez, személy szerint a legilletékesebbhez, Dömötör Mátéhoz, az SZTE jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatójához.

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján kértünk adatigénylést tőle, aminek lényege: milyen jogszabályra alapozva rendelték el az épület lezárást és miért? Valamint azt kérdeztük: személy szerint ki hozta meg ezt a döntést.

 

Erre kaptuk tizenhat nap elteltével azt a választ, hogy:

 

„a Szegedi Tudományegyetem közérdekű adatot nem kezel.”

 

Megyünk tovább, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulunk, kérve, hogy az ügyben a hatóság kezdeményezzen vizsgálatot.

Címlapon

mutasd mind