A szegedi Thealtert támogatja a PLACCC Fesztivál táncos különkiadása, a PLACCC Dance

A budapesti programok többségében ingyenesek, a támogatói jegyekből befolyt pénz felét viszont a MASZK Egyesületnek adják.

2021. május 25. 06:14

A szegedi Thealtert támogatja a PLACCC Fesztivál táncos különkiadása, a PLACCC Dance

Május 27-én kezdődik a PLACCC Dance fesztivál, a rendezvény többségében ingyenes, szabadtéri programokkal, köztéri produkciókkal várja a közönséget Budapesten.

A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance, alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz, köztéri és természeti helyszíneken kínál programokat május 27. és július 2. között Budapesten

– írják közleményükben a szervezők.

A közreműködő alkotókkal sokszínű programot kínálnak, lesz podcast vezette séta, a nézők előadásában születő koreográfia, valamint művészet és sport találkozásából létrejövő táncelőadás is. A kizárólag magyar alkotókkal induló PLACCC Dance produkcióiban kiemelt jelentőséget kap a távolság, a természet és az ember viszonya, a klímaváltozás, a disztópikus jövőkép és a jelen iránti nosztalgia.

A PLACCC Fesztivál 2008 óta mutat be olyan művészeti alkotásokat, amik kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. A fesztivál táncfókuszú különkiadásában az alkotók a szervezők szerint kreatív és innovatív módon alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez, a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoznak létre köztéri alkotásokat.

A művészek nyitottsággal fordulnak a városi terek vagy a természeti környezet felé, és szívesen használják ki a helyspecifikus alkotásban rejlő lehetőségeket, akár hosszabb ideje dolgoznak köztéren, akár első alkalommal vállalkoznak a színházterem elhagyására. A járványhelyzethez alkalmazkodó előadások során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a közreműködők és közönség biztonságára.

A PLACCC Dance programjai többségében ingyenesek, de támogatói jegyeket válthat a közönség. A támogatói jegyek bevételének felét felajánlják a szegedi Thealter fesztivált szervező MASZK Egyesületnek, ami 1995 óta idén először nem nyert működési támogatást, ami veszélyezteti, de legalábbis jelentősen megnehezíti további működésüket. Ezzel kapcsolatosan bővebben itt olvashat.

A PLACCC Dance részletes programja és további információk itt érhetők el.

(A nyitókép illusztráció. Mészáros Máté A távolság mechanikája című darabjának részlete. Foto: Bartha Máté)

Vélemények

mutasd mind