A Szegedi Tankerületi Központ vezetője egymillióval nagyobb jutalmat kapott, mint a vásárhelyi

Ma reggelre kiderült, hogy Miklós Anikó, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője közel másfélmilliós jutalmat kapott tavaly karácsony előtt. Hosszú jogi csatározások után jutott hozzá a tankerületi vezetők jutalmazási listájához Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője.
Bod Péter

2022. november 22. 11:39

A Szegedi Tankerületi Központ
vezetője egymillióval nagyobb jutalmat kapott, mint a vásárhelyi

A Szeged.hu vasárnap számolt be arról Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője 2 millió 440 ezer forint jutalmat kapott tavaly év végén, és ezzel országosan a második legnagyobb jutalmat kapott tankerületi vezető lett.

 

Vasárnap a tíz legnagyobb jutalmat kapott tankerületi vezető listáját tette közzé Tóth Endre, akinek közel egy éves pereskedés után adta át a Klebelsberg Központ az ország valamennyi tankerületi vezetőjének a 2021-ben kifizetett „motivációs jutalmát” tartalmazó adatsort.

 

Az ellenzéki országgyűlési képviselő kedden reggel jelentette meg Facebook-oldalán a teljes listát, és ebből kiderül, hogy Csongrád-Csanád megye Szeged melletti másik tankerületi központjának vezetője, Miklós Anikó 1 millió 530 ezer forint jutalmat vett fel, ami nagyjából egymillió forinttal marad el Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője 2 millió 440 ezer forintos jutalmától.

 

Áttanulmányozva tankerületi vezetők jutalmazási listáját, már vasárnapi cikkünkben is szerepelt, hogy a szegedi vezetőjé lett országosan a második legmagasabb összeg. A hódmezővásárhelyi tankerületi vezető közel másfélmilliós jutalmával a középmezőnyben szerepel. Arra nézve eddig még nem hangzott el magyarázat, miért különböznek egymástól, sok esetben akár jelentős mértékben, a tankerületi vezetőknek megítélt és kifizetett jutalmak.

 

 

  • Az ügy kapcsán korábban írtunk arról, hogy a tankerületi vezetők egyébként is kiemelkedően magas fizetésért dolgoznak, amely havonta megközelíti, sőt akár túl is lépheti a bruttó egymillió forintot. Ez három-négyszerese a jobbnak számító pedagógusi havi jövedelmeknek.
  • Arról is írtunk a téma kapcsán, hogy a tanítók és tanárok a jelzett időszakban többségében semmilyen jutalmat nem kaptak, ha mégis, az inkább jelképesnek mondható.

 

Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy a tankerületeknél nem kizárólag a vezetők kaptak jutalmat, hanem a tankerület munkatársai is. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, ezek a jutalmak milyen nagyságrendűek lehettek.

 

Arról is kevés szó esett eddig, hogy tavaly karácsonyi „motivációs jutalmat” kaptak az iskolák igazgatói is. Arra nézve nincsenek pontos információink, hogy ehhez a jutalomhoz valamennyi iskolaigazgató hozzájutott-e. Arra nézve sincsenek pontos adataink, hogy milyen nagyságrendűek lehettek a nekik kifizetett tavaly karácsonyi jutalmak. Meg nem erősített információk félmilliós jutalmakról szólnak.

 

A Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella miközben kiadta Tóth Endrének az általa kért adatokat, egyáltalán nem burkoltan megfenyegette, hogy „a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatos jogsértés esetén (...) vizsgálatot kezdeményezhet.”

 

 

A tankerületi központ honlapján található egy Szent-Györgyi Albert-idézet, ami szerint „az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére.”

 

A jól végzett munka öröme láthatóan jól fizet.